*Nettavisen* Nyheter.

Politiet refses etter biljakt

En politimann i Oslo kan få en bot på 5.000 kroner etter en dramatisk biljakt gjennom Oslo sentrum i mars i år. Nå oppfordres politiet til å gjennomgå sin rutiner ved biljakter.

Biljakten gikk i stor fart gjennom Oslo sentrum og Karl Johans gate den 19. mars i år. Den sivile politibilen fortsatte jakten på en stjålet bil selv etter at biljakten ble avblåst fra sentralen. Jakten fikk en brå stans først da biltyven kolliderte med en drosje. Da hadde politibilen forfulgt gjerningsmannen i mer enn 5 kilometer.

Etter biljakten falt det kommentarer over politisambandet som "Det er dette som gjør det gøy å være politi" og "faen at dette ikke varte lenger". Uttalelsene kom før noen undersøkte om det ble personskader, melder P4.

Uakseptabelt
Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, tar sterkt avstand fra disse kommentarene.

- Det som fremgår av disse meldingene over radio gir uttrykk for holdninger som vi ikke aksepterer. Vi har klare retningslinjer som går på at biljakt i tettbebygde strøk skal vi ikke ha, sier Gjengedal til NTB.

Han forteller at det er opp til leder på operasjonssentralen å styre forfølgelse av kriminelle, og at man de senere årene har stoppet stadig flere biljakter i fødselen.

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker SEFO vil gi politimannen som kjørte den sivile politibilen 5.000 kroner i bot etter biljakten. Tingrettsdommer og SEFO-medlem, Finn Haugen, presiserer overfor NTB at politimannen som kjørte bilen ikke er identisk med vedkommende som kom med kommentarene over sambandet.

Ber om nye regler
I kjølvannet av behandlingen av saken har SEFO bedt Politidirektoratet gå igjennom politiets retningslinjer for biljakt og forfølgelse. Årsaken er at SEFO mener å spore en tendens.

- Vi oppfatter at det er en viss usikkerhet ute blant politifolk med tanke på når man kan sette i gang og når man skal avslutte bilforfølgelse, sier Haugen til NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.