Politiet sjekket kokain-forklaring

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Politiet i Sverige har ettergått Ikmet Kodzadzikus nye kokainforklaring i Nokas-saken. Det har ikke hjulpet svensk-albaneren.

STAVANGER (Nettavisen): - Svensk politi har gjort etterforskningsskritt for å sjekke opp den nye forklaringen til Kodzadziku, sier statsadvokat Tor Christian Carlsen til Nettavisen. Hvorvidt de nye detaljene fra den 26 år gamle svensk-albaneren er blitt bekreftet, kan Carlsen imidlertid ikke kommentere, men sier at dette vil bli belyst når Kodzadziku fortsetter sin forklaring onsdag.

Det er likevel på det rene at Kodzadziku fremdeles sitter på tiltalebenken, siktet for grovt ran med døden til følge.

GRATIS OPPSETT: Les Nettavisen på mobil

Navngir flere
Tirsdag startet Ikmet Kodzadziku sin forklaring i Gulating lagmannsrett. I en svært detaljert forklaring beskrev Kodzadziku på svensk hvorfor han var i Stavanger i tiden under ranet. Ifølge ham selv skulle han og kameraten Jusuf Hani til Stavanger for å selge kokain. I tingretten nektet Kodzadziku å fortelle hva de to gjorde på Vestlandet.

Les mer fra Kodzadzikus forklaring her

I den nye forklaringen navngir Kodzadziku steder, tidspunkt og flere personer som han var i kontakt med i forbindelse med reisen. Han ønsker derimot ikke å navngi dem som var direkte involvert, og kaller dem i stedet for person 1, 2 og 3.

Jusuf Hani, som kunne ha bekreftet Kodzadzikus forklaring, er fremdeles etterlyst og siktet for ranet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Politiet

- Hvis Kodzadzikus forklaring er riktig, hvorfor melder ikke Hani seg for å hjelpe kameraten?

- Hani er fremdeles etterlyst. Jeg er ikke i en posisjon til å komme i kontakt med Hani, svarer Kodzadzikus forsvarer, Knut Smedsrud, til Nettavisen.

En av dem som Kodzadiku navngir er mannen som blir omtalt som leder for albanerligaen i Göteborg, Naser Dzeljilji. Naser ble kort tid før Nokas-ankesaken startet, skutt og livstruende skadd i Göteborg. Naser overlevde og det gjenstår ennå å se om han vil kunne møte for å vitne.

- Han står fremdeles oppført som vitne for oss, sier Smedsrud til Nettavisen.

Stanset av politiet
Ifølge Kodzadziku dro han og Hani til Norge for å selge kokain i Kristiansand og Stavanger. De to ankom Stavanger lørdag 3. april for å treffe en lokal kontaktperson og skulle overlevere narkotikaen samme kveld. Men de to fant ikke overleveringsstedet, og møtet ble utsatt til søndagen.

Påfølgende dag møter de vedkommende sent på kvelden. Planen var å kjøre tilbake til Sverige, men ifølge 26-åringen var de svært trøtte. De hadde ikke fått hotellrom og de fikk dermed ligge over hos kontaktmannen sin i Stavanger før de neste morgen kjørte tilbake til Sverige.

På vei ut av Stavanger blir de to stanset i en politikontroll, men får kjøre videre etter å ha vist legitimasjon.

- Politimannen var veldig hyggelig og kul. Han ønsket oss god tur videre, sa Kodzadziku i retten.

Tør ikke navngi
Problemet til Kodzadziku er at han ikke tør å oppgi navn på dem som var involvert i narkotikahandelen i Norge. Derfor omtaler han vedkommende kun som «person 3». Advokat Smedsrud sier til Nettavisen at hans klient likevel håper å bli trodd.

- Det er åpenbart at han frykter konsekvensene av å navngi dem som var involvert. Dessuten er han ikke sikker på om vedkommende er interessert i å gi min klient et alibi, sier Smedsrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.