RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet skjøt inn i klasserom

Sist oppdatert:
Her ser du hullet etter politiets kaliber 38 over en skolepult i Stavanger. Under skuddvekslingen i Nokas-ranet skjøt politiet inn i et skolebygg.

De nye opplysningene kom fram da riksadvokat Tor Aksel Busch ba Høyesterett om strengere straffer for Nokas-ranerne.

Les også: - Straffen er for lav

I lagmannsretten fikk ranerne til sammen 60 år lavere fengselstraff, enn hva påtalemyndigheten ba om i sin påstand.

Les også: Kamp om 60 år ekstra fengsel

Busch fortalte Høyesterett om et velregissert ran, som innbefattet en dødsfølge samt drapsforsøk på to andre politimenn. Disse ble det aldri tatt ut tiltale for. I tillegg ble to personer (en sivil og en politimann) holdt som gissel, en lastebil ble satt i brann utenfor politihuset i Stavanger og hundrevis av skudd ble avfyrt med automatvåpen.

- Som en westernfilm
Om ranernes flukt fra Domkirkeplassen, sa riksadvokaten følgende:

- Reisen ut kan lede tankene hen til tidligere tider og en westernfilm, men dette ble da gjort fra biler.

Busch fortalte hvordan ranerne forlot stedet, mens de skjøt ut av vinduene på bilene. Et av skuddene traff blant annet høyt oppe på Nokas-bygningen.

Men Busch sa at det ikke bare var ranerne som sto for den livsfarlige skytingen.

- Samtidig skjøt de to politimennene flere skudd mot bilene. Disse skuddene traff blant annet domkirken i Stavanger, sa han.

- Også politiets våpen er farlige
- Det ble funnet et politiprosjektil i en skole. Inne i klasseromsveggen er det funnet en skade i veggen, så også politiets revolvere går langt og er farlig, sa Busch.

Det aktuelle prosjektilet ble funnet inne i et klasserom i Stavanger Katedralskole som ligger rett ved Domkirkeplassen. Heldigvis var alle elever ved den videregående skolen på påskeferie da ranet skjedde.

- Det var ingen elever ved skolen, så det var ingen i fare. Innsalget av skuddet var høyere enn noe menneske, så det hadde heller ikke vært noen fare om elever hadde vært i klasserommet, sier rektor Ivar Walde til Nettavisen. Walde sier at han hadde mistanke om at det var politiet som hadde avfyrt skuddene, men at han ikke ønsket å få sikker kunnskap om dette.

- Nei, vi ønsker å legge dette bak oss. Det var en forferdelig hendelse, sier Walde.

- Vi har ikke funnet våpenet
Visepolitimester Arne Hammersmark i Stavanger sier at det aktuelle prosjektilet var så skadd at man ikke har klart å konstatere hvilket våpen det kom fra.

- Men det var høyst sannsynlig kaliber 38, som er politiets våpen, så mest sannsynlig var det et politiprosjektil, sier han.

- At en kule fra politiet går inn i skole er ikke ønskelig for politiet, men når det er en heftig skuddveksling vil slikt kunne skje, sier han.

Hammersmark sier at politiet på stedet fulgte våpeninstruksen til politiet, og at to rettsinnstanser har slått fast at politiet var i sin fulle rett til å avfyre skudd under ranet.

- Har dere gjort noen intern vurdering av når dere skal kunne avfyre våpen etter Nokas-ranet?

- Nei vi følger politiets våpeninstruks. Hva som vil skje i en annen lignende situasjon vil jeg ikke spekulere i, sier han.

Funnet av elev
Det aktuelle prosjektilet ble først funnet etter påskeferien. En elev fant prosjektilet på gulvet i klasserommet. Det ble også oppdaget at det var skutt hull i et vindu inn i klasserommet i andre etasje.

Som vist på bildet Nettavisen har tilgang til, traff prosjektilet veggen over en pult som ble brukt av en elev.

Godt over 100 skudd ble avfyrt den aktuelle dagen. I Høyesterett la Busch vekt på at disse skuddene ble avfyrt mens det var en rekke personer i området. Folk gikk forbi på vei til jobb, og bussene trafikkerte også gjennom Domkirkeplassen. I tillegg kunne mange av skuddene være farlige også for mennesker lenger unna.

1000 skudd
- Rekkevidden for et AG3 gevær vil være fire kilometer så det er ingen tvil om farligheten ved bruk av disse våpnene, sa Busch.

- Det er gjort beregninger om at ranerne tok med seg rundt 1000 skudd til dette, sa Busch i retten. Flere hundre skudd ble altså avfyrt av ranerne. I tillegg avfyrte politiet flere skudd.

Riksadvokaten vil bruke hele mandagen på å fremlegge påtalemyndighetens sak for Høyesterett. Tirsdag vil forsvarerne fortelle hvorfor det ikke skal gies høyere straff, eller forvaring, for ranet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere