*Nettavisen* Nyheter.

Politiet slo alarm til UDI

Politiet orienterte UDI om den terrormistenkte asylsøkeren umiddelbart etter at han ble pågrepet. Ingen tok affære.

14.01.05 14:39

- Vi har vært i kontakt med UDI ved flere anledninger og på flere nivå. UDI fikk beskjed flere ganger, både med en gang det skjedde og senere, sier politisjef Ketil Haukaas i Øst-Finnmark politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Politiet har loggføringer på flere telefonsamtaler med UDI, og i juli fikk direktoratet en skriftlig orientering.

- UDI fikk en orientering om hva mannen hadde gjort, sier Haukaas.

Øst-Finnmark politidistrikt varslet også Avinor og Widerøe om saken.

PST bekrefter
- Vi fikk fredag bekreftet at UDI ble orientert om saken i juli 2003, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til TV 2 Nettavisen.

Tidligere fredag sa PST-sjef Jørn Holme til NRK at Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke ble varslet om afghaneren. Noen timer senere fikk PST vite at dette ikke stemte: Allerede i juli 2003 ble UDI gjort oppmerksom på mannen.

Da hadde det gått nærmere tre måneder siden den ustabile asylsøkeren skrev et selvmordsbrev og troppet opp på Vardø flyplass med to bensinbomber i kofferten, klar for å utslette et Widerøe-fly han skulle om bord i. I mellomtiden hadde mannen vært tilbake i Norge to ganger som asylsøker.

Etter at UDI ble varslet om mannen, har han vært tilbake i landet og bodd på norske, usikrede asylmottak tre ganger.

- PU fikk beskjed
Politiets Utlendingsenhet, som har ansvaret for å sette ut i livet vedtak som fattes av UDI, hadde ansvaret for å uttransportere mannen. Da de transporterte ham ut av landet etter at han ble pågrepet for selvmordsplanene, visste de hvor farlig mannen var.

- Når denne personen ble uttransportert første gang ble Politiets Utlendingsenhet orientert om forholdet rundt denne personen. Så transporterte de ham til Tyskland, sier Bernsen.

Bernsen understreker at PST ikke var innblandet i saken utover at de var blant de instansene som ble orientert etter at det lokale politiet avslørte afghanerens terror-planer og pågrep ham i mars 2003.

Hemmeligstemplet
Ettersom PST ikke var formell saksbehandler i denne saken, har de ingen papirer angående afghaneren.

- Når det gjelder personer som er til fare for rikets sikkerhet, er papirene generelt graderte. Derfor finnes det ikke skriftlig dokumentasjon tilgjengelig på at UDI fikk beskjed om saken, sier Bernsen.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som har det politimessige ansvaret for asylsøkeren nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag