*Nettavisen* Nyheter.

Politiet står uten lavinehunder

Politiet står uten lavinehunder flere steder i landet etter at skoleringen av hundene er kuttet. I snøskredfylket Troms har de ingen hunder, og konsekvensene kan bli store.

17.02.05 13:55

- Dette er ikke bra for virksomheten, konstaterer Per Arne Sødal, fagansvarlig for hundetjenesten på Politihøgskolen, overfor TV 2 Nettavisen.

Årsaken til hundemangelen er at Politidirektoratet har kuttet midlene til Politihøgskolen, noe som igjen har ført til at skolen har måttet stanse all kursing av både nye og gamle lavinehunder.

Får 30 hunder mindre
Konsekvensene kan bli fatale nå som vinterferien nærmer seg. For det er nemlig mange hunder det er snakk om.

Tolv hunder skulle etter planen vært gjennom to vinterkurs for å bli godkjent som nye lavinehunder for politiet. I tillegg har Politihøgskolen kansellert kursingen av de lavinehundene som allerede er godkjent.

Dette gir også konsekvenser siden en lavinehund annen hvert år må godkjennes på nytt.

- På grunn av dette er det ca. 15 hunder som ikke får fornyet tillit. Det vil si at disse går ut på dato 1. april og kan dermed ikke brukes neste år, sier Sødal.

Til sammen må altså politiet klare seg med ca. 30 færre lavinehunder enn det de trenger.

Verst i Troms og Rogaland
Mest dramatisk er hundemangelen for fylkene Troms og Rogaland. Ifølge avisen Nordlys er det dessuten meldt om stor skredfare enkelte steder i Troms

- I Troms, der stort sett de fleste snøskredene skjer, har vi per i dag ingen politihunder som er lavinehundutdannet, sier Sødal til TV 2 Nettavisen.

Kuttet smerter i Rogaland fordi lavinehundene er linket opp mot helikopterskvadronen på Sola, og disse har en døgnberedskap og en utrykningstid slik at de kan settes inn i redningsoperasjoner i sørlige deler av landet.

- Det står ikke og faller på vår virksomhet, siden også Forsvaret har lavinehunder, men vi er en del av det hele og det er vi som skal lede en redningsoperasjon. I så måte merkes dette spesielt i Troms og Rogaland, sier Sødal.

Enda verre etter påske
Også i andre politidistrikt merkes hundemangelen. Blant annet skulle Hordaland utdanne to nye lavinehunder i år, det samme skulle Agder.

Og etter påske vil kurskuttet bli enda mer synlig, da godkjenningen til de allerede godkjente hundene går ut.

- Antall lavinehunder blir drastisk redusert etter 1. april, sier Sødal. Han presiserer at han ikke sier dette for å kritisere, og at han stiller seg lojalt bak de beslutningene som er tatt.

Oslo har en lavinehundegruppe bestående av fem hunder. Disse kan settes inn der det trengs, men dette hjelper lite på hundemangelen siden tre av hundene nå er i Thailand for å søke etter lik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.