*Nettavisen* Nyheter.

Politiet vil overse innbrudd

Hverdagskriminaliteten i Oslo skal heretter nedprioriteres. Det slår politimesteren i Oslo fast.

23.08.06 00:21

POLITIHUSET, GRØNLAND (TV 2 Nettavisen): - Vi vil ikke ha disse skyteepisodene i byen. Skal vi komme gjengkriminaliteten til livs, må vinningskriminaliteten dessverre nedprioriteres, sier politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, til TV 2 Nettavisen.

Den oppsiktsvekkende uttalelsen kommer i kjølvannet av skuddene på Aker brygge søndag.

Følg saken på mobil - gratis oppsett

LES OGSÅ: Her er oppgjørene mellom A- og B-gjengen

Gjengedal frykter ikke at en nedprioritering vil gå utover folks tillit til politiet.

- Det er politiets oppgave å prioritere ressursene vi har tilgjengelig. Vinningskriminaliteten blir da et naturlig område å nedprioritere. Det tror jeg folk har forståelse for, sier Gjengedal.

Krever NOKAS-satsing
Leder i Oslo politiforening, Sigve Bolstad, stiller seg positiv til signalene fra politimesteren.

- Det er én ting som er sikkert, og det er at skal vi gjengkriminaliteten til livs, må politimesteren kaste seg rundt og si: Dette er prioritet nummer én, mens andre ting prioriteres ned. Det må med andre ord tas et krafttak a la NOKAS – der alle tilgjengelig ressurser settes inn, sier han til TV 2 Nettavisen.

Slik det er i dag, blir gjengproblematikken lagt død idet etterforskningen av en spesifikk sak er avsluttet, mener Bolstad.

- Det holder ikke. Etter kort tid er de kriminelle tilbake i miljøene igjen.

Politiet jages
Groruddalen generelt, og Grorud Stovner og Furuset spesielt, sliter med gjengkriminalitet. To av de fire som er siktet i forbindelse med skuddramaet på Aker brygge, er ifølge Bolstad en del av miljøet på Furuset.

Polititjenestemenn ved Stovner politistasjon har enkelte ganger latt være å utføre oppdrag i tilknytning til gjengkriminalitet av hensyn til egen sikkerhet, skriver Aftenposten.

- Mine medlemmer beskriver miljøene på Stovner og Furuset som fiendtlige. Politibiler har blitt ramponert, en politimann har blitt jaget fra området og liknende. Sånn skal det ikke være, sier Bolstad.

Han ser for seg en tredobling av politiets ressurser i de aktuelle områdene.

- I dag kan det være bare en til to politibiler i tjeneste ved Stovner politistasjon. Jeg mener politiets ressurser i Groruddalen må tredobles.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.