Politiet vil tvangsfjerne afghanerne

Dersom de sultestreikende aftghanerne ikke flytter seg fra plassen utenfor Domkirken frivillig, vil politiet fjerne dem med tvang.

15.06.06 17:11

OSLO (TV 2 Nettavisen): Domprosten og byrådslederen i Oslo har bedt politiet om å fjerne afghanerne som sultestreiker utenfor Domkirken i protest mot at de skal sendes tilbake.

Fjerner seg ikke
- Jeg kan bekrefte at Oslo politidistrikt har mottatt og vurdert en anmodning fra domprosten og byrådslederen i Oslo om å fjerne de sultestreikende afghanerne ved Domkiren, og at vi vil etterkomme denne, sier visepolitimester og ordenssjef Roger Andresen i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Demonstrantenes talsmann, Zahir Athari, sier til TV 2 Nettavisen at de ikke vil fjerne seg frivillig. Les hva afghanerne sier her.

Dermed er det duket for at politiet vil flytte dem med makt. Politiet vil fjerne afghanerne når de finner det tilrådelig ut fra politifaglige vurderinger, opplyser Andresen i pressemeldingen.

Bekymret for helsen
Domprostens anmodning om at afghanerne bør fjernes, ble kjent på en pressekonferanse i Arbeids-og inkluderingsdepartementet torsdag. Afghanerne har sultestreiket i 21 dager, og menigheten begrunner kravet om fjerning med bekymring for asylsøkernes helsetilstand.

- Vi må henvende oss til politiet for å få datoen for utkastelse. Politiet vil i mellomtiden avgjør om de sultestreikende skal fjernes fra domkirkeplassen, sa statssekretær Libe Riber-Mohn på pressekonferansen.

Dialogen avsluttet
Menigheten har sendt brevet til departementet, i samarbeid med Oslo kommune. Departementet gjorde det samtidig klart at dialogen med de sultestreikende afghanerne nå er avsluttet.

- Vi er de første til å beklage at dialogen ikke førte frem, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- Vi tilbudte afghanerne en forbedret returpakke på 10.000 kroner og bedre tiltak for å sikre dem jobb og opphold i Afghanistan. Men myndighetene kunne ikke akseptere kravet deres om at alle skulle få gjennomgått saken sin på nytt, sier Rieber-Mohn.

Regjeringen lar seg ikke presse av sultestreikende afghanere, understreker departementet i en pressemelding torsdag (ekstern lenke).

Flere møter
Siden søndag har det vært flere møter mellom representanter for afghanerne og Røde Kors, Flyktninghjelpen og representanter fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Ingen av disse forhandlingene førte frem, og dermed trakk både myndighetene og afghanerne seg fra forhandlingene.

Siden forhandlingene ble gjensidig brutt, står returstøtten fast ved det opprinnelige beløpet på 5.000 kroner.

Rundt 100 afghanere har sultestreiket utenfor Domskirken i Oslo av frykt for hva som skal skje med de hvis de blir sendt tilbake til hjemlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.