*Nettavisen* Nyheter.

Politiet vurderer fengsling i bortføringssaken

SJEKKER OPPLYSNINGER: Politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt sier mannen har gitt en rekke opplysninger som politiet torsdag kveld fremdeles arbeidet med å kontrollere. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

- Det er sendt ut nasjonal og internasjonal etterlysning, men vi vet ikke om de fremdeles er i Norge eller har reist til et annet land, sier politiet.

12.06.14 20:45

KONGSVINGER/OSLO (NTB-Peter Tálos): Politiet vil fredag morgen avgjøre om de vil kreve varetekt for vennen til tsjetsjeneren som er siktet for å ha bortført sine to døtre.

- Jeg planlegger for at min klient blir framstilt for varetektsfengsling av politiet, sier advokat Tore Famestad som torsdag ble oppnevnt som forsvarer for mannen.

Nekter kjennskap til saken

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt sier mannen har gitt en rekke opplysninger som politiet torsdag kveld fremdeles arbeidet med å kontrollere. Han er siktet for medvirkning til frihetsberøvelse, men nekter kjennskap til saken. Hun sier spørsmålet om varetekt blir avgjort fredag morgen.

Politiadvokat bekrefter at bileieren har en forbindelse til barnefaren, 43 år gamle Mansur Mahashev. Både han og barnas mor er siktet for ulovlig frihetsberøvelse etter straffelovens paragraf 223, men politiet var torsdag kveld ikke noe nærmere å si hvor de hadde tatt veien.

- Det er sendt ut nasjonal og internasjonal etterlysning, men vi vet ikke om de fremdeles er i Norge, har reist til Sverige eller til et annet land, sier Iren Johnsen Dahl til NTB.

Fant bil

Mannen i 30-årene ble pågrepet da politiet på Romerike onsdag kveld fant én av de to bilene som har vært etterlyst etter bortføringen, en Volvo XC90. Bilen ble funnet på Fjellhamar i Lørenskog kommune.

- Volvoen ble stoppet med bileier i. Både Volvoen og bileieren er nå her hos oss, sier Dahl.

Hun bekrefter at bileieren har en forbindelse til Mansur Mahashev, men vil ikke kommentere hva slags forbindelse det skal være mellom dem.

Avhørt

Volvoen skulle torsdag undersøkes av politiets kriminalteknikere. Samtidig aksepterte mannen å la seg avhøre uten at forsvareren var til stede, opplyser advokaten. Det er så langt gjennomført rundt 30 avhør i saken. Det er kommet inn over 50 tips og henvendelser fra publikum, men få av tipsene er om mulige observasjoner av de bortførte jentene.

Klikk på bildet for å forstørre.

SIKTET: Bileieren har en forbindelse til barnefaren, 43 år gamle Mansur Mahashev (bildet). Foto: Politiet


- Det er viktig for oss å gjøre folk oppmerksomme på at jentene godt kan være kledd i hijab, sier politiadvokaten.

Volvoen ble etterlyst onsdag morgen. Det var vitneopplysninger som knyttet den til bortføringen.

Politiet har i tillegg etterlyst en sølvfarget eller beige Toyota Corolla Verso med registreringsnummer KH 41262. Denne er foreløpig ikke funnet. To maskerte menn skal ha forsvunnet i denne bilen sammen med de to søstrene, Rajana Dudaeva (6) og Somaja Dudaeva (8).

Foreldrene siktet

Den dramatiske bortføringen fant sted utenfor Kongsvinger da jentene gikk av bussen på vei hjem fra skolen tirsdag ettermiddag. En tredje gjerningsmann ble igjen på stedet i rundt en halvtime etter at bilen med jentene og de to maskerte mennene hadde kjørt. Politiet mener denne tredje mannen er Mahashev.

Jentenes fosterfar var også på stedet. Han skulle hente de to barna. Da jentene ble bortført, forhindret den antatte barnefaren ham i å kontakte politiet.

- Han fikk beskjed om å sitte i bilen og ikke gjøre noe, sier Dahl.

Barnas mor er samtidig siktet for medvirkning til bortføringen. Hun ble brakt inn til avhør natt til onsdag, men ble dimittert etter avhør. Hun nekter kjennskap til bortføringen.

Mahashev er russisk statsborger, og både han og barnas mor har bakgrunn fra Tsjetsjenia. Mora og de to jentene er imidlertid norske statsborgere. (©NTB)

HTML EMBED


HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag