– Foreløpig er ikke judisiell observasjon planlagt, men i så alvorlige saker er det helt naturlig at dette vurderes, sier politiinspektør Lars Ole Berge til Aftenbladet.
En judisiell observasjon gjøres for å vurdere om en siktet person er tilregnelig. Dersom retten mener at en person har vært utilregnelig på gjerningstidspunktet, kan vedkommende ikke dømmes til fengsel.
Sammen med politiinspektør Unni Byberg Malmin, som har ansvaret for etterforskningen av Tina Jørgensen-saken, møtte Berge mandag pressen i forbindelse med sakskomplekset.
En 50 år gammel mann er siktet for drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000. Han ble pågrepet på Lista i forrige uke.
Vil ikke kommentere DNA
Politiet sier de har DNA-opplysninger som knytter siktede opp mot Tengs-saken, og opplyser overfor NTB mandag at det nye analysene er gjort både av de opprinnelige prøvene, og at det er hentet nye prøver fra bevismaterialer som ble samlet på åstedet.
Politiinspektør Berge vil ikke gå inn på medierapporter om hva slags DNA det er snakk om og konkret fra hvor det er hentet.
– Jeg registrerer at det verserer informasjon i ulike medier om hvilken informasjon politiet sitter på. Men vi holder på fast på at vi ikke ønsker å gå nærmere inn på bevisgrunnlaget enn vi allerede har gjort, sier han til NRK.
Han sier det sentrale videre i saken består i «klassisk politietterforskning».
– Det innebærer avhør og annen bevisinnhenting. Så må vi se på om det kan være et egnet tidspunkt å ta et nytt avhør av siktede, sier Berge, som understreker overfor NTB at det så langt ikke er avtale eller planlagt noe nytt avhør med ham.
Berge opplyser til Stavanger Aftenblad at etterforskerne har avhørt nye vitner etter de nye DNA-analysene
Bevis destruert
I Jørgensen-saken er det derimot ikke sikret tilsvarende DNA-spor, noe politiinspektør Unni Byberg Malmin beskriver som en utfordring i saken.
– Som tidligere kjent, ble en del av bevismaterialet destruert en stund tilbake i tid, men vi har ennå beslag i saken. Blant annet klær som ble undersøkt i 2016, sier politiinspektøren til Dagbladet.
Hun sier politiet nå jobber med å kartlegge mannens bevegelser i Stavanger den helgen Jørgensen ble drept. Sammenholdt med andre opplysninger i saken er dette sentralt i mistankegrunnlaget mot mannen.
Malmin svarte også på kritikken politiet har fått for å gå ut med mistanken mot 50-åringen i Jørgensen-saken.
– Vår vurdering var at det ville vært vanskelig å holde denne opplysningen tilbake fra mediene på grunn av den enorme publisiteten. Derfor mente vi det var riktig å informere offentligheten om at han hadde mistenkt-status i Jørgensen-saken, sier Malmin.
Anker fengslingskjennelse
Siktede er varetektsfengslet i fire uker. Han nekter straffskyld og motsatte seg fengsling.
Mandag ble det kjent at han anker fengslingskjennelsen. Det bekrefter hans forsvarer Stian Kristensen.
– Han hevder sin uskyld. Han mener tingretten har tatt feil i denne avgjørelsen som knytter seg opp til fengslingen og har derfor anket denne. Så får lagmannsretten ta stilling til fengslingsspørsmålet, sier forsvareren.
(©NTB)