*Nettavisen* Nyheter.

Politiets beste påsketips

Unødvendige leteaksjoner, hvordan forhindre innbrudd og hva gjør du når du glemmer passet. Politiet har svarene.

Politiet har svarene på mange av de vanligste påskebekymringene for påskeklare nordmenn. På politiets eget nettsted har de lagt ut følgende råd:

Sikkerhet i fjellet
Mange redningsaksjoner i fjellet kan unngås ved at folk tar mer hensyn til værforhold, skredfare og egen kapasitet. Du kan melde fra om ulykker og savnede i fjellet på politiets nødnummer 112.

- Lær deg fjellvettreglene og følg dem!

- Snøskred er den største faren i fjellet. Finn informasjon om skredfarlige områder over hele landet på www.skrednett.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Riktig mobilbruk
Hvert år blir personer meldt savnet fordi de ikke svarte på mobilen sin. Årsaken er gjerne at det ikke oppnås kontakt med abonnenten fordi telefonen er slått av, eller befinner seg utenfor dekningsområdet.

- Bruk mobilen riktig i påsken. Dersom du er usikker på dekningsområdet, er det viktig at du ikke avtaler at du skal ringe noen for å si at du har kommet fram.

- Sjekk at det er lademuligheter der du er.

Klikk på bildet for å forstørre.

Innbrudd
Påsken er innbruddsesong. Sørg for at du ikke får besøk av uvedkommende gjester når du reiser fra huset ditt.

- Gi inntrykk av at huset er bebodd. Allier deg gjerne med naboer som måker snø, henter posten og bruker søppelkassen din.

- La flere lys stå på.

- Viderekople telefonen din.

- Ta gjerne med deg de verdisakene du er mest redd for.

- Vær skeptiske til ukjente som ringer på døra.

- Vær oppmerksom på ukjente biler i nabolaget.

- Rør ingen ting hvis tyvene har vært på besøk, men ta kontakt med politiet. Anmeld innbruddet og lever politiet en liste med serienummer og god beskrivelse av stjålne gjenstander. Ta også kontakt med forsikringsselskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pass
Skal du reise utenlands i påsken, bør du allerede nå ha sjekket at passet er gyldig.

- Passøknadene må innleveres med personlig fremmøte på nærmeste lensmannskontor eller politistasjon. Det tar noe tid å registrere søknaden elektronisk. Møt derfor opp minst en halv time før stengetid. Dersom du vil motta pass i posten, må du regne med inntil ti virkedagers saksbehandlingstid.

- Husk pengene: Pass for personer over 16 år koster kr. 990, og for barn under 16 år kr. 420.

- Ved utstedelse av pass til barn må du ha med fullmakt og legitimasjon (eller kopi) fra den av foreldrene som ikke møter opp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag