*Nettavisen* Nyheter.

Politiets sterke bevis

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Sjelden har politiet så sterke bevis som i Dereka-saken. Og sjelden har retten 18-årsgrense når bevisene skal presenteres. I dag starter saken.

03.11.03 08:51

Sju måneder er gått siden drapet på danseren Dereka Maria Mikula i Son i Akershus. Drapet sjokkerte Norge og skapte en kraftig rykteflom i Vestby kommune i Akershus. Mens vennene valfartet til det hvite huset i Sonsveien der drapet skjedde, samlet politiets tekniske etterforskere sterke bevis mot 20-åringen som nå er tiltalt for drapet.

- Husker ikke
20-åringen innrømmer at han var hos Dereka den aktuelle kvelden. Selv hevder han at han ikke husker tidsrommet da Dereka ble drept. Han hadde drukket alkohol, og mens han besøkte venninnen svartnet det for ham. Senere våknet han opp, og da var Dereka død.

Politiet mener derimot at 20-åringen brøt seg inn i huset ved å knuse et vindu. Hans forsvarer, Bjørn Haugen, snakket lenge om at det kunne ha vært flere personer på drapsstedet, men politiet har hele tiden avvist dette. Årsaken er at de ikke har funnet spor etter andre enn 20-åringen som kan knyttes til drapet.

Når det gjelder den tiltaltes hukommelse har rettssakkyndige undersøkt mannen og ikke funnet grunn til at han skulle miste bevisstheten. Den tiltaltes forsvarer mente tidlig i etterforskningen at medisiner som den tiltalte bruker, sammen med alkohol, kunne føre til såkalte ”sorte hull” i hukommelsen.

Har DNA-spor
Politiet har funnet fingeravtrykk, fotavtrykk og DNA fra 20-åringen inne på drapsstedet og på gjenstander som man mener er brukt i drapet. Politiet mener at 16-åringen ble først slått, deretter voldtatt og kvalt med en telefonledning. Avtrykk fra 20-åringen er funnet på flere av gjenstandene som skal ha blitt brukt til drapet.

Ytre Follo tingrett har valgt å innføre 18-årsgrense når bevisene skal presenteres i de kommende to ukene. For det første ønsker retten å spare Derekas venner for de sterke opplysningene som vil komme fram i retten. For det andre vil man unngå at de sterke bildene fra retten skal bli bildet som sitter igjen blant Derekas venner etter at rettssaken er over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.