Politifolk for trøtte til utrykninger

Politimenn som har jobbet opptil ett døgn uten søvn, sendes på utrykninger og på oppdrag som krever bevæpning. Politiets Fellesforbund er bekymret og etterlyser endringer i rutinene.

- I en rekke situasjoner har tjenestemenn vært for trøtte til å kjøre utrykninger. Det voldsomme underskuddet på søvn har ført til både ulykker og nestenulykker, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til Dagsavisen.

Nå vil han ha en avklaring fra Arbeidstilsynet om politiansatte kan stille krav om så mye fri mellom arbeidsøktene at de får tid til å sove.

Politiets arbeidsreglement sier i dag at det mellom hver arbeidsperiode skal være en arbeidsfri periode på minst ti timer. Men en del lensmannsdistrikt og mindre politistasjoner har ordninger som innebærer hjemmetjeneste eller reservetjeneste. Det innebærer at vedkommende som har vakt må rykke ut hvis det skjer noe på kvelds- eller nattetid, og gå på jobb på dagtid få timer senere.

Ifølge Johannessen krever det mindre folk å ha en ordning med hjemmevakt enn å ha folk som er klare til uttrykning ved politistasjonen. En eventuell avvikling av ordningen med hjemmevakt vil derfor kreve flere hundre nye stillinger.

Arbeidstilsynet har foreløpig ikke vurdert henvendelsen fra Politiets Fellesforbund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.