Gå til sidens hovedinnhold

Politiinspektør får støtte av justisminister Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) synes ikke politiinspektør gikk for langt i debattinnlegg om fremmedfrykt og kriminalitet.

OSLO (Nettavisen): - Han peker på noen veldig viktige elementer og er en åpen og tydelig røst på godt og vondt.

Slik kommenterer justisminister Anders Anundsen (Frp) at politiinspektør Thomas Utne Pettersen ytrer seg offentlig om fremmedfrykt og kriminalitet.

I et innlegg som først ble publisert i Haugesunds Avis 22. juli skriver politimannen at han opplever at folks fremmefrykt i forhold til flyktninger og asylsøkere ikke er uberettiget, men tvert i mot «høyst rasjonell og berettiget».

Les innlegget her: Uberettiget fremmefrykt?

Han trekker fram eksempler fra sin egen politihverdag i Haugesund med overrepresentasjon av utenlandske menn blant arrestanter i 2015 og voldtekssaker der asylsøkere er dømt eller siktet.

Les også: Carl I. Hagen: - Han er modig

- Må tørre å diskutere

Anundsen vil ikke gå god for Pettersens tall og fakta, men forsvarer hans rett til å ytre seg som han gjør:

- Vi i Justisdepartementet har ikke ettergått hans bruk av tall og statistikk, men jeg opplever at han tar utgangspunkt i sin egen politihverdag og gir oss et innblikk i den fra sitt ståsted. Det han presenterer må vi tørre å diskutere, sier justisministeren til Nettavisen.

Stemplet som useriøs

Flere har uttalt seg kritisk til politiinspektørens ytring. Blogger Gunnar Tjomlid mente han helte bensin til bålet av fremmefrykt og at Pettersens innlegg er fullt av selektiv databruk og anekdoter. Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Stein-Erik Lauvås betegnet innlegget som useriøst og hevdet som Tjomlid at Pettersen bidrar til å skape fremmefrykt.

- Det er vel litt symptomatisk at han har fått så hard medfart, sier Anundsen.

- Du ser ikke noe problem i at en politimann ytrer seg slik Pettersen gjør?

- Ytringsfriheten gjelder for ham, som for deg og meg, og han bruker sine erfaringer. Jeg tror det er viktigere å diskutere hvilke tiltak som vil virke når det gjelder kampen mot kriminalitet, og da er slike innlegg med på å gi et innblikk i politihverdagen, sier Anundsen.

Kommentarer til denne saken