Politikkens nettvinnere

Foto: Pressefoto (Pressefoto)

Noen av politikkens kommende stjerner treffer du lettest på nett.

24.06.09 12:26

Som Nettavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) omtalte onsdag, satser de fleste partier tungt på sosiale medier som Facebook, Twitter, Origo og Youtube foran det kommende stortingsvalget .

I likhet med store deler av det norske folk har også norske politikere fått seg profil på ett eller gjerne flere av disse nettsamfunnene. Ap’s Helga Pedersen og Hadia Tajik har fått mye oppmerksomhet for sin utstrakte bruk av nettets muligheter, men det finnes en hel underskog av politikere som gjør seg stadig mer bemerket på nett. ANB har plukket ut en del spennende politikere som markerer seg med hjelp av pc-tastaturet. De fleste markerer seg både i ulike nettsamfunn og med egen blogg.

Blått på nett
Fremskrittspartiet har kanskje ikke vært det partiet man først og fremst forbinder med aktiv nettbruk, men det finnes noen friske unntak.

Hanne Maren Blåfjelldal er 2. kandidat for Oppland Frp, og på hennes blogg kan lese om et skeptisk utgangspunkt foran valgcampen i Bø denne uka.

- Jeg så for meg en haug med Frp-ere i grilldress som spilte danseband-musikk, og hadde allerede tenkt ut oppslagene i media der Frp virkelig lever opp til myten som harry-parti. Men nå syns jeg bare det er skikkelig kult. Dess mer jeg tenker på det, dess kulere blir det. Så får bare de fisefine folka i enkelte andre norske partier grine på nesa, og le av oss, blogger Blåfjelldal.

BLOGGLISTEN:Norges mest populære blogger

Tone Liljeroth, som står på 5. plass for Akershus Frp, blogger aktivt på Origo, nå sist om at hun er inne på Stortinget ifølge en fersk måling i Romerikes Blad.

I Høyre står bloggerne i kø. Noen av de mest aktive er navn som Torbjørn Røe Isaksen, 1. kandidat i Telemark og tidligere leder i Unge Høyre, Stig Ove Voll, leder i Rælingen Høyre, og Peter S. Gitmark, som er partiets lovende klima- og miljøtalsmann på Stortinget.

Godbiter
Men i Høyre-kretser kommer man heller ikke utenom Heidi Nordby Lunde, 7. kandidat i Oslo Høyre, men først og fremst en av landets definitive bloggdronninger med VamPus’ Verden. Der kan man blant annet få slike godbiter med seg:

«VamPus har også startet bloggen Kandidaten for å forsøke å realisere et påbegynt bokprosjekt: På et nachspiel der ideene, i likhet med alkoholen, fløt fritt og vurderingsevnen var på et minimum, bestemmer Helene seg for å takke ja til å bli stortingskandidat for Det Konservative Partiet. Men en spektakulær evne til å havne i trøbbel gjør at hun vakler gjennom valgkampen på høye hæler.»

LES OGSÅ:Spent valgforsker
PÅ NETT:Populær Solhjell
INGEN OBAMA, MEN:Frp ut på nett

SVs mange blogger
I SV blogger 9 av 19 førstekandidater aktivt, og spesielt kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er viden kjent for sin blogg, som også er blant landets best besøkte uansett sjanger. Audun Lysbakken var en av de første politikerne som tok bloggmediet i bruk.

Arbeiderpartiet er, som ANB omtalte tidligere i uka, tungt inne på ulike nettsamfunn, blant annet med samtlige toppkandidater presentert på Origo.

Ved siden av åpenbare «nettstjerner» som Helga Pedersen og Hadia Tajik, er spesielt Sør-Trøndelags fylkesordfører Tore O. Sandviks sosialdemokratiske skråblikk fra Trøndelag en blogg å følge med på.

NETTAVISENS GJESTEREDAKTØRER FØR VALGET:
Trine Skei Grande:- Ikke tid til ferie
Knut Arild Hareide:- Jeg skal slå knockout på VG
Per-Kristian Foss:Irritert over for sexy titler
Helga Pedersen:Mannen min er journalist

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.