Det var i fjor det ble kjent at den tidligere politimannen Stein-Robin Kleven Bergh mistet jobben etter blant annet å ha komme med Facebook-ytringer mot daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap), og mot hans partifelle Haida Tajik.

Kleven Bergh fikk første gang sparken i 2013, før han fikk jobben tilbake, men mistet den igjen.

Neste uke møter han i retten etter å ha tatt ut søksmål mot staten for å få jobben tilbake.

- Jeg ser frem til å få saken opp i retten. Det hele er vanvittig og jeg føler meg urettferdig behandlet, sier Kleven Bergh til Nettavisen.

Les også: Kleven Bergh om omstridt Facebook-utspill: - Det kreves et visst intellekt å forstå det

- La oss hylle terrorister!

Kleven Bergh la blant annet ut følgende melding om Tajik på Facebook - etter at hun i Aftenposten tok til orde for å ikke forby utsagn som støtter terror:

«Sånne sitter på Stortinget - selvsagt for Ap. La oss hylle terrorister! Er ho tilhenger av ABB også? Fan?»

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Les også: Politimann i Hedmark avskjediget på ny

Ved et annet tilfelle kalte han også Jens Stoltenberg for et krapyl.

- Jeg ser ingen grunn til å angre og ser frem til at alt skal bli belyst i retten, sier han til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under)

Utilbørlig adferd

I sluttinnlegget fra regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge heter det blant annet:

«(...). Staten fastholder at lovens vilkår for avskjed er oppfylt, i det saksøker ved sin virksomhet på Facebook har utvist en adferd som er utilbørlig og har brutt ned den aktelsen og tillit som er nødvendig for stillingen.»

«Avskjedsvedtaket må ses i sammenheng med den tidligere disiplinærsaken, hvor saksøker i det sentrale ansettelsesrådets vedtak av 6. mars 2014 ble gitt en skriftlig irettesettelse og advarsel om at gjentatt utilbørlig adferd kunne føre til strengere reaksjon. Saken gjaldt også da aktivitet på sosiale medier/Facebook.»

Skog Hauge har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Frp-politiker

Kleven Bergh er lokalpolitiker i Fremskrittspartiet (Frp) og har også sammenlignet innvandrere med hunden sin. Han har også beskrevet muslimer som tyver og seksualovergripere.

- Spørsmålet er om hans ytringer strider mot det som er ytringsfrihet, og om det han har ytret kan lede til avskjed. Han er jo lokalpolitiker og ytringene kom i den forbindelse, og utenfor arbeidstiden i politiet, sier advokaten til Kleven Bergh, Hugo Rolf Hansen i advokatfirmaet Elden, til Nettavisen.

- Kan han han tillit i befolkningen på at han utfører jobben sin som politi på en korrekt måte?

- Han har hele tiden gjort jobben som politi på en korrekt måte. Historikken viser også dette, sier Hanen.

- Hadde gode kollegaer

Videre heter det i sluttinnlegget til eks-politimannen:

«Man fratar ikke sin demokratiske rett til å mene noe om politiske spørsmål selv om man har staten som arbeidsgiver. Offentlig ansatte som uttaler seg på sosiale medier gjør dette som privatpersoner, og ikke som ansatte i det offentlige (...).»

- Et spørsmål som kan stilles er om politifolk ikke skal ha anledning til å være i lokalpolitikken. Det ville ikke vært gunstig. Vi mener at ytringene han har kommet med er innenfor det som er ytringsfriheten, sier Hansen til Nettavisen.

Det er satt av tre dager i retten, og den starter kommende onsdag 16. november. Flere politiansatte, deriblant politimestre og tillitsvalgte, skal vitne i saken.

- Så vidt jeg vet hadde han gode kollegaer og et godt forhold til dem, avslutter advokaten til Kleven Bergh.

Hadia Tajik ønsker ikke å kommentere saken.