*Nettavisen* Nyheter.

Politimann nektes yrkesskadeerstatning

Politimannen Odd Solheim ble skadet og måtte tre ut av operativ tjeneste etter å ha reddet en fange fra å ta sitt eget liv. Nå nekter trygdeetaten ham yrkesskadeerstatning.

Arrestanten var i amfetaminrus. I basketaket som oppsto ble politimannen påført en alvorlig prolaps i ryggen. Resten av karrieren må han tilbringe bak skrivebordet, men søknaden om yrkesskadeerstatning ble blankt avvist, skriver fagbladet Politiforum. Fylkestrygdekontoret mener politimannen selv har skyld i at han måtte bruke makt for å holde på personen.

Hindret selvmord
Odd Solheim var skiftleder på Fredrikstad politistasjon da hendelsen fant sted 4. april 2004. De hadde de fått inn en mann i 20-årene fra Moss. Han hadde gitt tydelig uttrykk for at han ikke ville inn i arresten, men der endte han, til sterke protester. Da Solheim og en kollega senere skulle se til mannen, oppdaget de at han hadde knyttet en bukse rundt halsen og var i ferd med å ta sitt eget liv. Dette fikk de avverget, men da arrestanten kviknet til, forsøkte han å komme seg ut av cella. I basketaket som oppsto ble Solheim skadet.

- Hadde ikke noe valg
- Hva hadde skjedd om jeg ikke hadde tatt affære og forhindret at arrestanten i å ta livet sitt. Da ville jeg i alle fall vært ferdig i politiet, sier Soleheim til Politiforum.

Advokat Terje Scavenius, som har bistått politimannen i klagebehandlingen, sier til fagbladet at Fylkestrygdekontorets med sin tolkning flytter en stor del av yrkesrisikoen på den enkelte polititjenestemann.

- For politiet vil dette måtte innebære at tjenesteinstruksen endres slik at tjenestemenn ikke har plikt til å gripe inn i situasjoner som innebærer et potensielt faremoment for dem, sier Scavenius.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.