*Nettavisen* Nyheter.

Politimann skutt og drept

En politimann ble skutt og drept da bankranere skjøt med automatvåpen under ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger sentrum.

21.09.05 01:10

Send osstips eller bilder fra dramaet

Du kan også sende bilder på MMS til 1984 med meldingen «tips»

Det opplyste politiet på en pressekonferanse som pågår i Stavanger nå. Navn og alder på den drepte er ikke frigitt fordi alle hans pårørende ennå ikke er varslet.

Politiet står nå overfor en svært vanskelig etterforskning, samtidig som de sørger over tapet av sin kollega. Store politistyrker jakter fortsatt på gjerningsmennene som mandag morgen utførte det medst voldelige ranet på norsk jord gjennom tidene.

TV 2 Nettavisen kommer straks tilbake med mer fra pressekonferansen. Du kan følge den direkte på web-tv her

Gassmasker og automatvåpen
Ranerne skal ha avfyrt mellom 30 og 40 skudd under det dramatiske flukten. Gjerningsmennene skal også ha kastet såkalte «spanske ryttere» ( en form for små spikermatter) ut av bilen under flukten ved 8-tiden mandag morgen.

Store, væpnede politistyrker jakter nå på ranerene med blant annet to helikoptre. I følge øyenvitner skal det ha vært så mange som åtte ransmenn involvert i det som er norgeshistoriens mest voldelige ran.

Bar ut pengesekker
Etter det TV 2 Nettavisen får opplyst skal minst en av ranerne ha snakket norsk under selve ranet.

Øyenvitne Gunnar Svendsen sier til TV2 Nyhetene at han så en bevæpnet mann i kampuniform, og flere andre menn bære tunge sekker inn i en av fluktbilene.

Politiet har foreløpig ikke kommentert hvilket beløp ranerne skal ha fått med seg fra Norsk Kontantservice.

- Vi hørte flere skudd, sier Morten Sandland, som er konsulent ved bispedømmekontoret i Stavanger til TV 2 Nettavisen.

Norsk Kontantservice og bispedømmekontoret holder begge til på Domkirkeplassen.

- Da vi gikk til vinduet for å se, så vi to svære biler med sotet glass kjøre ut av plassen. De stakk geværer ut av vinduene og skjøt, sier Sandland.

-Hvor mange skudd hørte du?

-Jeg har hørt at det skal være avfyrt seks skudd, men jeg tror det var flere. Det var en en del politi og securitasfolk på plassen, men jeg så ikke om noen ble truffet.

Ett av skuddene gikk igjennom glasset på Hennes & Maurits-butikken som også ligger på Domkirkeplassen.

En av de to svarte fluktbilene kjørte inn i en sølvgrå bil før den forsvant.

- Det kunne se ut som om den sølvgrå bilen skulle hindre fluktbilen, men vi er usikre for den forsvant også.

Ambulanser på stedet
Sykehuset i Stavanger kan foreløpig ikke bekrefte om noen er skadd.

- Ambulansene står i beredskap på stedet, men vi har ikke fått melding om at skadde er tatt inn i ambulansene, sier vakthavende sykepleier Jan Rosland ved akuttmottaket ved Stavanger sykehus til TV 2 Nettavisen.

- Sykehusets mannskap er i full beredskap, inkludert luftambulanser. Vi etablerer også et akuttpsykiatrisk team, opplyser Rosland.

Brann i lastebil
Ranerne satte fyr på en lastebil foran politikammeret, for å hindre politiet i å oppta jakten.

Dag Bjørnsen bor rett over politistasjonen og var våken da han hørte to kraftige smell like etter klokka 08.00 mandag morgen. Han bor slik at han ser rett ned mot politistasjonen og brannstasjonen og forteller til Aftenbladet.no at det brant i en stor varebil som blokkerer hele oppkjørselen fra politiet opp mot Lagårdsveien.

- Flammene slo skikkelig gjennom bakdøren av bilen. Folk kom springende til med en gang - både brannmenn og politi og brannen ble slukket i løpet av bare et par minutter, men bilen blokkerer utkjørselen for politiet.

Norsk Kontantservice (NOKAS) koordinerer og leverer verditransporter med norske kroner og valuta, fylling, tømming og oppgjør fra automater, tømming av nattsafe og oppgjør for næringskunder, og har kontorer sammen med Norges Bank i Stavanger.

Selskapet er eid av Norges Bank, DnB NOR Bank ASA, Fokus Bank ASA, SpareBank 1 Gruppen ASA, Terra Gruppen AS og Sparebanken Hedmark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.