Politimester drakk i tjeneste

Foto: (Scanpix)

Politimesteren var beruset i tjenesten. Nå går han av.

29.11.06 17:23

(iBergen.no) : Politimester Kjell Ese i Sogn og Fjordane politidistrikt begrunner sin plutselig avgang med at han var ruset på alkohol da han fikk en jobbtelefon natt til lørdag 27. mai i år. Politibetjenten som ringte, oppdaget at sjefen var ruset, skrev rapport til Spesialenheten for politisaker, som har etterforsket saken.

Årsaken til at Ese hadde drukket alkohol, skal være søvnproblemer på grunn av juriststreiken i politiet i sommer.

Ese skriver at han etter en helhetsvurdering finner det umulig å fortsette i sin stilling, og han leverte derfor inn sin avskjedssøknad mandag denne uken.

- Et sjokk!
Ese har vært sykemeldt den siste tiden, og Ronny Iden er nå konstituert politimester i Sogn og Fjordane. Iden karakterer dagen i dag som «trist og lei» for de ansatte i politidistriktet.

– Dette kommer som et stort sjokk for oss alle. Selv om vi har vært klar over episoden, så står det klart for oss at dette ikke er representativt for den Kjell Ese vi kjenner, sier Iden til iBergen.no.

Lederforumet og de ansattes hovedstillitsvalgte i Sogn og Fjordane politidistriktet sendte tidligere i dag ut følgende pressemelding hvor de sterkt beklager at Ese nå har søkt avskjed.

«Vi respekterer avgjørelsen, og at Kjell Ese har tatt ansvar og satt politidistriktets interesser foran sine egne. Ese har alltid fremstått med stor integritet og rederlighet, og har derfor vunnet stor respekt. Dette har kommet overraskende oss, og fremstår som en uforståelig enkelthendelse.»

Politimesteren beklager
Her er pressemeldingen politimesteren sendte ut i dag:

Tysdag 23. mai 2006 kom eg heim frå eit tre vekers opphald i USA. Eg vart her møtt med ein situasjon der alle juristane var tekne ut i streik som følgje av brot i lønstingingane sentralt. Dette medførte at eg var den einaste personen tilgjengeleg med påtalekompetanse. Etter heimkomsten hadde eg store vanskar med å få sove og grunna streiken blant juristane hadde eg heller inga avlasting.

Natt til laurdag den 27. mai 2006 vart eg på tenestetelefonen heime oppringt i tenestesamanheng. På dette tidspunktet sov eg, meg hadde før eg la drukke alkohol. Uta å gå i detalj inneber telefonsamtalen og innhaldet i denne at eg utførde ei tenestehandling.

Ingen har lidd overlast som følgje av denne hendinga. Tenestemennene eg var i kontakt med registrerte under telefonsamtalen at politimeisteren var indipsonert, og det vart seinare skrive rapportar om dette. Hendinga vart også varsla til Spesialeininga for politisaker som har etterforska saka sidan i midten av juni.

Etter nøye å ha vurdert saka - alle forhold tekne i betraktning - er eg komen til at den situasjonen som har oppstått er av ein slik karakter at eg finn det uråd å halde fram som politimeister i Sogn og Fjordane politidistrikt. Både av omsyn til meg sjølv, mine næraste og ikkje minst av omsyn til politidistriktet og dei tilsette, har eg difor valt å søkje avskjed frå embetet som politimeister i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Min søknad om avskjed vart sendt justisdepartementet 23. november 2006.

Eg beklagar situasjonen som har oppstått, og ber om forståing for at eg ikkje vil kommentere saka nærare.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.