Gå til sidens hovedinnhold

- Politisk selvmord av Hagen

- Dette er det mest storslåtte politiske selvmord som er skjedd, sier professor Bernt Hagtvet om Carl I. Hagens uttalelser om islam. Nå vurderer Hagen islamkurs.

Det var under et møte i menigheten Levende Ord i Bergen Hagen denne uken kom med hard kritikk av islam som religion. Til TV 2 onsdag brukte Hagen igjen harde ord, og hevdet at «kristne verdier er langt bedre enn muslimske».

- Slike uttalelser gjør det umulig for andre partier å røre ved Carl I. Hagen, sier Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

Sammenligner med le Pen
Hagtvet har tidligere sagt at Hagen ikke kan sammenliknes med høyreekstreme politikere i Europa som franske Jean-Marie le Pen og østerrikske Jörg Haider, nå er han ikke sikker på det lenger. Han mener Hagens uttalelser denne uken like godt kunne kommet fra le Pen.

HTML EMBED
Er Carl I. Hagen gått for langt i sine angrep på islam?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

- Han brennmerker en hel religion og hele folkeslag på det mest primitive sett. Blanding av fordommer, kunnskapsløshet og ren populisme er blitt Hagens klassiske varemerke, sier Bernt Hagtvet.

Professoren tror utspillet er helt bevisst.

- Stakkars Siv Jensen, som nå må rake kastanjene ut av ilden. Hun vil få større og større problemer med å fremstå som Frps seriøse ansikt, sier Hagtvet.

Vurderer islam-kurs
Etter utspillene fra Hagen, var Islamsk Råd Norge raske med å tilby Frp-politikeren tilbud om kursing i islam.

- Nå er jeg for det meste på ferie, men jeg skal undersøke mer rundt dette tilbudet når jeg kommer hjem, sier Frp-lederen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I første omgang ønsker IRN å tilby Hagen og andre politikere et kurs i islamske verdier og prinsipper, skriver NTB.

- Vi har en rekke ganger invitert politikerne til slike kurs. Carl. I Hagen eller andre fra hans parti har imidlertid aldri kommet, sier leder Mohammad Hamdan i IRN.

Anmeldt
Onsdag ble Frp-lederen anmeldt av muslimene Thyra Græsdal og Ashfaq Sadiq. De mener han må dømmes for brudd på blasfemiloven.

- Vi kan ikke akseptere et angrep av et slikt kaliber. Vi vil kjempe for en klar linje i samfunnet som bygger opp under politisk og religiøs frihet. Hagens utspill bryter med FNs menneskerettigheter og Genèvekonvensjonen, sier Sadiq til Dagbladet.

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday