RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politisk streik lammer togtrafikken

Sist oppdatert:
Togtrafikken blir lammet i tre timer tirsdag, noe som får store konsekvenser for ettermiddagsrushet. Slik blir trafikken berørt.

I morgen blir det stopp i all togtrafikk mellom klokken 12 og 15. Norsk Jernbaneforbund tar ut alle sine medlemmer i Jernbaneverket i politisk streik, og dette kommer til å lamme kollektivtrafikken i store deler av landet.

I denne perioden blir det ingen togavganger, og disse avgangene blir ikke erstattet med buss. Det er Jernbaneverkets personell som normalt informerer på perrongene, men dette blir ikke gjort under streiken. Siden NSB leier sentralbordtjenester av Jernbaneverket blir også denne tjenesten stengt i streikeperioden.

For at togene skal komme raskest mulig i rute igjen for ettermiddagsrushet, må enkelte avganger også utover streikeperioden innstilles, opplyser Jernbaneverket. Dette gjelder særlig NSB Regiontog Oslo – Bergen og Oslo – Stavanger.

Tror ikke på problemer
Til tross for at togtrafikken står stille i tre timer, frykter ikke Statens vegvesen trafikk-kaos i og rundt de største byene.

- Erfaringsmessig er det liten grunn til å tro at trafikkmønsteret på veiene endrer seg nevneverdig i forbindelse med en slik streik. Siden streiken er avsluttet i god tid før rushtrafikken starter, tror ikke vi det blir større problemer enn vanlig. Men vi kan selvsagt ikke gi noen garantier, sier Gaute Christensen, informasjonsrådgiver i Statens vegvesen Region Øst.

- Beregn god tid
Informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB oppfordrer folk til å beregne god tid dersom de skal reise med tog i morgen ettermiddag.

- Siden togstreiken varer så lenge, kan vi ikke utelukke at det blir forsinkelser utover ettermiddagen. En av grunnene til dette er blant annet at togmateriellet nødvendigvis ikke er der det skal være når streiken er over. Vi anbefaler derfor alle togpassasjerer om å beregne god tid i morgen, sier Lundeby til TV 2 Nettavisen.

Medlemmene i Norsk Jernbaneforbund begrunner streiken med at de er uenige i regjeringens forslag om å redusere driftsapparatet i Jernbaneverket med 1000 årsverk gjennom økt konkurranseutsetting og nedbemanning. Forslaget behandles av Stortinget i morgen – samme dag som streiken avholdes.

Får streikestøtte
Forbund1, som er fellesnavnet på fem fagforbund innenfor samferdsel, service og kommunikasjon, støtter Jernbaneforbundets politiske streik

- Regjeringens forslag svekker Jernbanens sikkerhet, koster samfunnet mer penger og skaper utrygghet for de ansatte. Dette er et eksempel på regjeringens konkurranseutsetting. I stedet for å bruke penger og personalets kompetanse på å bygge og fornye en sterkt nedslitt infrastruktur, velger man ut fra ideologi å konkurranseutsette viktige sikkerhetsmessige oppgaver til et marked som ikke finnes, skriver Forbund1 i en støtteerklæring.

Sporveien stanser også
Fagforbundet i Oslo Sporveier tar ut alle medlemmene i en times politisk streik i morgen ettermiddag. Streiken innebærer at samtlige trikker og T-banetog vil stanse ved nærmeste stasjon eller stoppested klokken 13 og blir stående der i én time. Klokken 14 gjenopptas trafikken.Busstrafikken blir ikke rammet av streiken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere