*Nettavisen* Nyheter.

Politiske jordskjelv i bokform

Aschehougs utgivelse av Philip Roths «Konspirasjonen mot Amerika» sammenfaller svært godt med Jostein Gaarder-debatten.

15.08.06 13:14

Da Philip Roth ga ut romanen «Konspirasjonen mot Amerika» ble den umiddelbar kontroversiell suksess i hjemlandet. Boken handler om hva som kunne ha skjedd om Franklin D. Roosevelt ikke hadde blitt president, og det ikke hadde vært noen Hitler.

Integrasjon av jøder
Istedenfor blir Charles Lindbergh valgt og hans setter umiddelbart igang en politisk linje som skal integrere amerikanske jøder i det amerikanske samfunnet. I Roths bok opptrer Roths familie og erfaringene under Lindberghs antisemttiske linje blir observert gjennom fortelleren Philip.

På mange måter er dette en betimelig utgivelse fra Aschehoug som også har Jostein Gaarder i stallen. Roths bok kom i 2004, og ble spesielt kritisert av amerikanske katolikker. Boken er også mye omdiskutert for sin uventede og mange vil si pussige slutt. Dessuten har flere påpekt det uheldige å tillegge avdøde virkelige personer meninger de kanskje ikke hadde.

Så understreket også Aschehoug-sjef William Nygaard den politiske linjen i høstlisten. Andre utenlandske bøker som oversettes er Nizar Sassis «Fange 325». Franske Sassi var en av de første som urettmessig ble plassert i Guantanamo uten dom.

Tim Flannerys «Værmakerne», en bok om menneskeskapte naturkatastrofer som har fått stor slagkraft innad i miljøet.

Bondeviks memoarer
Hvor stor slagkraft Kjell Magne Bondeviks «Et liv i spenning» vil få, vites ikke. Men Bondevik lovet et oppgjør med alle de som ikke tror uhjelp fungerer på Aschehougs presentasjon av høstlisten. Akkurat hva mer som står i boken, blir presentert først i oktober da den er klar for utgivelse.

Kjell Magne Bondevik står side om side med store navn som Anne Karin Elstad denne bokhøsten.

Elstad og Aamodts liv
Elstads beretning om eget liv i «Hjem» var ifølge forfatteren selv en «skremmende opplevelse» å ta fatt på, men samtidig understreket hun at noe av målet også var å berette om livet i en liten bygd i etterkrigsårene.

Kjell-Andre Aamodt sa også at han var livredd for sin biografiske debut.

- Da jeg ble spurt for tre år siden, tenkte jeg; Hvordan kan jeg skrive en bok som ikke har artium en gang, og hvem vil være interessert i å lese en bok om en som kjører mellom rød og blå porter?, sa han. Og la spøkefullt til at utfordringen hadde vært å begrense røverhistoriene om Lasse Kjus.

- Men jeg har forsøkt å berette fra innsiden, hvordan jeg har sett opplevelsene. Og så håper jeg det ikke skremmer dere, sa Aamodt.

Mørkt fra nord
Foruten Elstad gir Stein Mehren, Bjarte Breiteig, Kurt Aust, Tom Kristensen og Thure Erik Lund ut nye bøker i høst. Fire forfattere debuterer, hvorav professor i litteraturvitenskap, Erling Aadland, fra Bergen debuterer med lyrikk.

Pussig nok er alle de tre andre, Heine T. Bakkeid, Stian M. Landgaard og Gøhril Gabrielsen fra Nord-Norge.

- Dette er nok en glanshistorie fra Nord-Norge, sa Bakkeid om sin bok «Uten puls». Både Gabrielsen og Bakkeids bøker tar for seg livet etter en skjellsettende og rystende død.

LES OM TIDENS HØSTLISTE: Norwegian-sjef med thrillerdebut

LES OM KAGGES HØSTLISTE:Radmovie fra fotball-VM

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.