RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DELER BEKYMRINGEN: Assisterende politidirektør Vidar Refvik sier han deler politidistriktenes bekymring for kutt i 2016. Samtidig mener han at politiet kan fortsette å levere gode tjenester selv om rammene blir stramme.
DELER BEKYMRINGEN: Assisterende politidirektør Vidar Refvik sier han deler politidistriktenes bekymring for kutt i 2016. Samtidig mener han at politiet kan fortsette å levere gode tjenester selv om rammene blir stramme. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Polititopp: - Vi deler distriktenes bekymring over de stramme budsjettene

– Vi mener at vi løser samfunnsoppdraget politiet har, til tross for et stramt budsjett, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik til Nettavisen.

Denne uken har Nettavisen satt søkelys på de varslede budsjettkuttene som kan komme neste år.

Politidirektoratet varsler tøffere tider i 2016.

I et hemmelig brev har Politidirektoratet (POD) varslet alle landets politidistrikter, og nesten alle særorganer, om at det blir stramme budsjetter neste år. I brevet ber de også alle om å ta høyde for at kuttene kan bli på to prosent.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

– Deler bekymringen

Budsjettet fra regjeringen presenteres onsdag 7. oktober, men tillitsvalgte i politietaten og politikere har reagert kraftig på de varslede kuttene. I 2015 var budsjettet til POD på 13,9 milliarder kroner.

Les også: Justisdeparmentet: – Vi har ikke forståelse for at det skal bli mindre politi

– Det er vanskelig å kommentere et budsjett som ikke er lagt frem. Samtidig deler vi distriktenes bekymring over den stramme budsjettsituasjonen, og de neste årene vil kreve mye av oss som etat, uttaler assisterende politidirektør Vidar Refvik til Nettavisen.

Han ønsker heller ikke å si noe om verken hvor mye POD ba om til den ordinære driften, fra Justisdepartementet, eller hvor mye de spurte om i forbindelse med den kommende politireformen til neste år.

– Dialogen vi har med Justisdepartementet består i regelmessige møter med ledelsen der. Da går vi gjennom resultater og måloppnåelser. I tillegg kommer vi med innspill i budsjettspørsmål. Beløpene er ikke noe vi normalt offentliggjør. Neste uke kommer budsjettet for 2016, så du får vente å se.

Nestleder i Arbeiderpartiet og leder for justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik.

– Forbereder mulig kutt

Refvik ønsker ikke å kommentere konsekvenser av eventuelle kutt ennå. Men fremholder at det skal leveres gode polititjenester.

– Vi vil avvente med det til budsjettet for 2016 blir presentert, og sluttføring av styringsdialogen gjennom høsten, før vi ønsker å kommentere eventuelle konsekvenser. Vi har som målsetting å opprettholde vår kvalitet på polititjenester og våre prioriterte områder også i 2016, sier Refvik.

Slik forklarer polititoppen de varslede kuttene som ble sendt ut til distriktene og særorganene i sommer.

– Politidirektoratet, som en del av forberedelsene til budsjettdialogen nå i høst, har bedt alle virksomheter i politiet om ta utgangspunkt i budsjettnivået for 2015 når de planlegger og forbereder for neste år.

– Vi ber også politidistriktene vurdere konsekvensene med en reduksjon av bevilgningen for 2016, for å ta høyde for en eventuell redusert bevilgning fra Stortinget for 2016.

Refvik begrunner kuttvarslet med at distriktene skal være i bedre stand til å håndtere en eventuell reduksjon i bevilgningen for kommende år.

– Dette er en normal del av forberedelsene.

POD varsler kutt i politiet i 2016.

– Vi løser samfunnsoppdraget

– Mener POD at dere får oppfylt samfunnsoppdraget som politietaten har? (hvorfor/hvorfor ikke?)

– Politidirektoratet mener at vi løser samfunnsoppdraget som politietaten har, til tross for at budsjettet kan beskrives som stramt.

Polititoppen virker også å være fornøyd med midlene de ble tildelt for 2015, til tross for at grasroten av norsk politi forteller om ubesatte stillinger og kapasitetsproblemer.

– POD sin rolle er å fordele tildelt budsjett og sørge for midlene blir brukt mest mulig effektivt til beste for publikum. Vi må forholde oss til de budsjettene som blir gitt av Stortinget.

– Vi får årlig tilført 350 nye polititjenestemenn og kvinner . Dette er en viktig vekst og er med på å styrke politiets kapasitet. Det har aldri vært så mange ansatte i politiet og politidekningen har aldri vært så høy som i 2015.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere