*Nettavisen* Nyheter.

Politivitne knuste DNA-bevis

Et politialibi knuste DNA-beviset politiet hadde på en Nokas-siktet 26-åring. Nå håper tiltalte Lars-Erik Andersen lydopptak også skal gi ham alibi.

20.09.05 21:40

- Politiet hadde DNA på ham, men de visste at han hadde vært i Oslo. Derfor sitter ikke han her i dag, sier forsvareren til Lars-Erik Andersen, om 26-åringen.

Forsvarer Steinar Wiik-Sørvik håper nå at det nylig frigitte etterforskningsmaterialet også skal gi hans klient alibi.

- Jeg er overbevist om at det ligger materiale i disse lydopptakene som kan være avgjørende for min klient, sier forsvarer Steinar Wiik-Sørvik til TV 2 Nettavisen.

1000 timer opptak
Tirsdag ble Nokas-saken utsatt til kommende mandag. Torsdag får forsvarerne det mye omtalte materialet fra telefonkontrollen av 33 ukjente personer. I lydmaterialet på nærmere 1000 timer. Tirsdag ble retten utsatt til kommende mandag. I den perioden skal forsvarerne gå gjennom materialet for å se om det kan være noe av interesse.

- Til nå har vi bare vitner som sier at Lars-Erik Andersen var i Oslo på ranstidspunktet. Nå håper jeg at vi også kan få papirer fra kommunikasjonskontroll som underbygger dette, sier han.

HTML EMBED
Følg Nokas-saken LIVE her

- Ble renvasket av spaning
En tidligere Nokas-siktet, som har avsatt DNA på ransutstyret, ble renvasket av den til nå hemmelige etterforskningen.

TV 2 Nettavisen er kjent med bevismaterialet i Nokas-saken, og vet at DNA fra den tidligere siktede personen ble funnet om bord i Gamle Henningsvær. Hans DNA er funnet på et soveposetrekk. Likevel er han ikke tiltalt i saken.

- Årsaken er at Catch spanet på ham, og vet at han var i Oslo på ranstidspunktet, sier Steinar Wiik-Sørvik.

Catch er politiets spesialenhet for etterforskning av organiserte kriminelle miljøer. Flere tidligere Nokas-siktede personer ble spanet på i forbindelse med andre saker da Nokas-ranet skjedde. Politiets egen etterforskning viste at de var i Oslo på ranstidspunktet.

Andersen har hele tiden hevdet at han også var i Oslo på ranstidspunktet, og vil under rettssaken føre flere vitner som kan bekrefte dette.

Toskas gode venn
Andersen er knyttet til Nokas-saken gjennom DNA på et soveposetrekk funnet i lastebilen utenfor politihuset, og på en hette i Gamle Henningsvær, men i motsetning til 26-åringen har han ikke politialibi.

- DNA beviser jo ingenting annet enn at noe fra ham har vært i kontakt med disse tingene, sier Wiik-Sørvik. DNA fra den tidligere siktede 26-åringen må enten ha blitt smittet over på soveposetrekket, eller han kan ha brukt soveposetrekket, før det ble brukt av ranerne 5. april 2004.

Andersen er en av Toskas beste venner, og har besøkt ham i Stavanger ved en rekke anledninger. I bevismaterialet finnes Andersens DNA også i en Volvo V60 som Toska disponerte og på en pose Cheese Doodles hjemme hos Toska i Smeaheia.

Bevis som han har avlagt mens han var på vennebesøk hos kameraten. Wiik-Sørvik mener at Andersen har hatt rikelig med muligheter til å avlegge sitt DNA på ransutstyret under disse vennebesøkene. Nå håper han at politets egen etterforskning skal vise at Andersen snakker sant.

- Kun personvernhensyn
Statsadvokat Arild Dommersnes avviser at det er noe i materialet som kan være interessant for etterforskningen.

- Nei, selvfølgelig ikke. Da hadde vi lagt det fram i retten, sier han. Ifølge statsadvokaten er det kun personvernhensyn som gjør at materialet ikke tidligere har blitt overlevert til forsvarerne.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag