Gå til sidens hovedinnhold

«Pollenmonster» kan slå rot

Varmere klima kan føre til pollenspredning nesten året rundt. Nye allergivekster er på vei, og det nye pollenmonsteret kan slå rot.

- Klimaendringer og gradvis mildere vintre fører til at pollensesongen blir lengre og lengre, sier pollenekspert og forsker ved NTNU, Hallvard Ramfjord.

Trenden er at pollensesongen starter stadig tidligere. På grunn av de milde temperaturene blomstrer spesielt Or og Hassel to til tre uker tidligere enn de gjorde på 90-tallet. Men sesongen slutter til samme tid. Dermed blir den lengre og lengre.

Sjekk Nettavisens pollenvarsel her.

Nye planter
Men lengre sesong er bare starten på problemet til allergikerne. Det milde klimaet kan også gi grobunn til helt nye planter. Beiskambrosia, et virkelig pollenmonster, er en ekstremt allergifremkallende plante fra Nord-Amerika og Sør-Europa.

- På sikt er det fullt mulig at vi får flere allergifremkallende planter som vi aldri har hatt før. Beiskambrosia er en av plantene som kan komme. Den er veldig ille, en av de skumleste plantene i Nord-Amerika. Den har spredd seg med skip og vi ser at den har etablert seg i Sverige, sier han.

Veldig uheldig
Proteinet i pollenet er så hissig at det vil gi langt større plager for allergikere enn noe annet pollen. Planten finnes allerede i lavt omfang i Sør-Norge, men klimaet i Norge er ennå litt for barskt til at den kan etablere seg. Om det fortsetter slik gjenstår imidlertid å se.

- Hvis utviklingen med stadig varmere temperaturer fortsetter, og planten dukker opp her, så er det veldig uheldig. Den blomstrer sent i september, og da vil sesongen bli ytterligere forlenget, sier Ramfjord.

Verstingplanten vil i tilfelle ramme mange. Det finnes rundt 900.000 pollenallergikere i Norge. Mellom 2 og 300.000 av dem er avhengig av medisiner for å komme seg gjennom plagene. I år kom det første pollenvarslet 8. februar, og det er forventet at sesongen varer til i slutten av august.

Reel mulighet
Ramfjord forklarer at klimaendringene kan føre til at pollensesongen varer nesten året rundt.

- Hvis trenden fortsetter kan vi få en pollensesong fra januar til september i hvert fall. Da er det få måneder igjen uten pollen. Det er vanskelig å anslå når, men det er en reel mulighet at sesongen vil vare storparten av året, sier polleneksperten.

Lengre pollensesong vil også føre til flere allergikere, mener Ramfjord.

- Potensielle allergikere vil bli utsatt for mer pollen over en lengre periode. Da er det en større sjanse for at allergien slår ut, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pollen året rundt
I Sør-Sverige har de nå slått alarm etter at Beiskambrosia, kalt Ragweed på engelsk, har etablert seg og forlenget pollensesongen med én måned.

Forskningssjef ved bedriften Botanisk analyse i Göteborg sier til den svenske avisen Aftonbladet at planten kan bli et stort problem, og advarer om at pollensesongen kan vare året rundt om få år.

- Overalt hvor planten etablerer seg gir den store problemer med allergi. Den er veldig aggressiv og forårsaker astma dobbelt så ofte som andre pollenvekster, sier hun til avisen.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget