Pollestad: Mæland bør kreve kvinnelig styreleder i Telenor

Næringsminister Monica Mæland (H) fjernet Telenors styreleder Svein Aaser forrige fredag.

Næringsminister Monica Mæland (H) fjernet Telenors styreleder Svein Aaser forrige fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Dersom næringsminister Monica Mæland (H) mener alvor, må hun bruke statens eiermakt til å sikre en kvinnelig styreleder i Telenor, mener Senterpartiets Geir Pollestad.

Pollestad er leder av Stortingets næringskomité. Han mener tiden er inne for at Telenor skal finne en kvinnelig styreleder etter at Svein Aaser gikk av i forrige uke.

– At man skal finne den «best kvalifiserte» er en setning for menn. Det er en unnskyldning for at menn velger menn. Hvem som er «best» er ingen eksakt vitenskap. Det ligger et rom for skjønn og subjektive vurderinger, og det går ofte i kvinners disfavør, sier han til Dagsavisen.

(Saken fortsetter under.)

I mars tok næringsminister Mæland til orde for at Telenor måtte lete spesielt etter en kvinne til å overta som konsernsjef etter Jon Fredrik Baksaas. Men han ble erstattet av Sigve Brekke.

I dag har Mæland større innflytelse, ettersom staten eier cirka 54 prosent av Telenors aksjer. Det er nemlig eiers rolle å peke ut hvem som skal sitte i styret.

– Mæland har nå større handlingsrom. Hun bør sørge for at oppdraget til statens representant i valgkomiteen må være å sikre at Telenor får en kvinnelig styreleder, sier Pollestad. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.