Polsk turist savnet på Svalbard

Redningsmannskaper på Svalbard leter søndag etter en turist som forlot en polsk turistgruppe for å hente hjelp. Resten av gruppen ble søndag fraktet til Longyearbyen.

Alle var sterkt nedkjølte.

- Mannen forlot gruppen sin på fire personer for å hente hjelp. Gruppen utløste en nødpeilesender i området ved Filchnerfonna lørdag, men vi kunne ikke hente dem før søndag på grunn av været, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre hos Sysselmannen på Svalbard til NTB.

Søndag kom en tråkkemaskin og et helikopter fram til stedet der de polske turistene befant seg. De tre personene ble kjørt tilbake til Longyearbyen for behandling på sykehus. Alle tre var nedkjølt.

- Åtte redningsmannskaper og et helikopter leter etter den savnede. Søket vil fortsette utover dagen, sier Tombre.

Sysselmannsetaten skal i løpet av søndagen hente sju personer som befinner seg på Newtontoppen. To personer som har ligget værfaste på Nordenskiöldbreen, skal ta seg tilbake til Longyearbyen ved egen hjelp.

Sysselmannsetaten har hatt et travelt døgn, ettersom så mange som 30 personer lørdag var værfaste på Spitsbergen. I løpet av natt til søndag bedret været seg, og en rekke av personene ble hentet ut med scooterpatruljer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.