RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Polske arbeidere slipper norsk skatt

Sist oppdatert:
Tre av fire har egne firma, men jobber som vanlig ansatt.

Skatteetaten anslår å ha tapt mellom 60 og 70 millioner kroner som følge av at polske håndverkere har egne firma, men jobber som ansatt, skriver Aftenposten.

På en byggeplass et sted i Oslo hadde Arbeidstilsynet inspeksjon for tre uker siden. Arbeiderne var for dårlig sikret, og arbeidsplassen ble midlertidig stengt. Allikevel var det arbeidsforholdene som kanskje var mest kaotiske, skriver avisen.

Egne firma
Seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Per Granerød, sier til avisen at de polske arbeiderne hadde egne firma, men var ansatt i et norsk byggefirma.

- De polske arbeiderne sa at jobbet i det norske byggefirmaet, men firmaet nektet og sa at polakkene var enkeltmannsforetak, sier Granerød.

Ifølge avisen var det i fjor rundt 2000 utenlandske personer registrert som enkeltpersonsforetak ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker.

Dette medfører at de ikke har de samme rettigheter og plikter som vanlige ansatte. De kan blant annet jobbe i 18 måneder uten å betale skatt.

70 millioner
Arbeidstilsynet og skatteetaten forsøker å finne ut av om folk er ansatt eller selvstendig næringsdrivende.

- Vi har vurdert kontraktene deres og mener at om lag 1000 av de polske enkeltpersonsforetakene ikke er næringsdrivende, sier direktør Tor Helge Langfeldt ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker til Aftenposten.

Kontraktene viser ofte at det opereres med lavere timesatser enn det som er tariff.

- Skattetapet for staten i disse sakene er mellom 60 og 70 millioner kroner. I tillegg kommer arbeidsgiveravgiften, sier Langfeldt til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere