Gå til sidens hovedinnhold

- Polske myndigheter var ikke informert

Polens ambassade avviser at de var informert om kidnappingen av en ni år gammel jente.

- Nei, vi var ikke informert om dette. Det er en latterlig påstand. Vi fikk først kjennskap til dette i dag via mediene, sier konsul Marek Pedzich i Oslo til Nettavisen.

Bortført natt til onsdag
Natt til onsdag ble en ni år gammel jente som er polsk statsborger bortført fra et beredskapshjem i Vestfold og gjenforent med sine foreldre i Polen. Til den polske nettavisa Emito forteller Krzysztof Rutkowski, en tidligere parlamentariker og privat etterforsker, at det var han og hans team som sto bak bortføringen. Avisa bringer bilder av Rutkowski og hans medarbeidere sammen med jenta og hennes foreldre.

Bortføringen etterforskes nå av politiet i Larvik, som sier de vil finne ut hva som skjedde.

Ble kontaktet for tre uker siden
Polens konsul Marek Pedzich bekrefter overfor Nettavisen at de ble kontaktet av foreldrene for cirka tre uker siden i forbindelse med at barnevernet hadde tatt over omsorgen for datteren. De spurte konsulatet til råds og de fikk råd.

- Men de valgte altså en annen løsning, sier Pedzich.

Han beskriver det hele som en sørgelig sak. Videre sier han at Marek Pedzich er et kjent navn, men at han ikke er en person polske myndigheter ber om bistand fra.

- Jeg vet ikke engang om han er privat etterforsker lenger. Jeg hørte han hadde mistet sin lisens. Fram til i dag var han en person jeg ikke interesserte meg for, sier konsulen.

- En del av det norske samfunnet
Nettavisen Emito gjør et poeng av at flere polakker i Norge har hatt problemer med barnevernet og at det er kulturforskjeller når det gjelder barneoppdragelse i de to landene.

Konsulen sier han ikke er kjent med at det skal ha vært mange slike henvendelser.

- Når det gjelder lov og rett er det iallfall ikke store forskjeller mellom de to landene, og det rådet vi gir til polakker i Norge er at når de bor og arbeider i Norge og betaler sin skatt her, så er de en del av det norske samfunnet og må forholde seg til det, sier han.

Han sier de råder polakker i Norge om å ha tiltro til det norske rettssystemet, men sørge for å være godt informert, kjenne sine rettigheter og gjerne være aktive overfor norske myndigheter.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?