RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pondus til krig mot danskene

Sist oppdatert:
Berlingske Tidende la ned Pondus i Danmark. Nå tar han fram skytset mot «bøgballene».

(iOslo.no) 11. september (merk datoen!) la Berlingske Tidende ned Pondus-stripen de hadde hatt stor suksess med, etter eget sigende for rydde plass til sine egne, danske satiretegnere.

Nå slår Pondus tilbake, og hjelper iOslo.no og Nettavisen i kampen mot «bøgballene». «Danmarkuken» sparkes igang på pondus.no, om det er av ren bitterhet vites ikke, men det er en kjensgjerning at uken til ende skal krydres med sleivspark og småsnuskete hentydninger mot våre naboer en vuggende fyllekule unna.

Nå håper tegnende redaktør Tom Ostad at flere vil ta del i striden, og gå til motangrep mot den danske avisen. Selvfølgelig innen visse grenser. Krig er, i sin reneste form, en gentlemanssport. Vis dem bare hvor skapet skal stå, og gjør deres mening kjent i avisas kommentarfelter.

- Det er på tide at Danmark møter litt motstand. De surfer fortsatt på at de er en kolonialmakt. Men ærlig talt: er det så stas å regjere over en svær øy befolket av fulle eskimoer, skriver krigsgeneral Ostad fra sitt fuktige kott på spanskekysten.

KRIGSGENERAL: Tom Ostad sitter i eksil i Spania og spyr ut edder og galle. Denne gangen er det danskene som skal få svi for at Berlingske Tidende sluttet å trykke Pondus.

Ostad påpeker at danskenes største krigshelt gjennom tidene, Tordenskiold, var norsk.

- De vet innerst inne at de vil tape denne krigen, sier han.

- Byttet Pondus med «satire»
Det var lenge varslet nye koster i Berlingske Tidende, og på sin egen, selvgratulerende blogg la den nyansatte sjefredaktøren Lisbeth Knudsen ut avgjørelsen:

«[...]Jeg [må] meddele Pondus-elskere, at vi har taget afsked med den tegneserie til fordel for andre elementer i avisen. [Jeg] håber, at fornyelserne som bl.a. den daglige satiretegning på side 2 produceret af tre af Danmarks bedste bladtegnere kan opveje noget af tabet.»

For den som har opplevd begge verdenskrigene, og muligens den japansk-russiske krigen i 1905, er satiretegning fremdeles regnet som selve kongen av humor. Men ikke for oss andre.

For danskene har allerede gjort opprør. Med andre ord er en borgerkrig i anmarsj. Tidligere statsministerkandidat Uffe Ellemann Jensen melder seg på i striden, på Frodes og Pondus' side, men til ingen nytte. Tilbake i Norge sitter en betuttet Frode Øverli som ikke helt forstår hva danskene har mot norske streker. Bak pannelappene tennes gnisten til et gryende raseri.

- Ikke bitter
- Danske stedsnavn høres stort sett ut som navn på pornofilmer, humrer han over en sprakende telefonlinje.

Akkurat det er det vanskelig å argumentere mot. Den som har tilbrakt en rolig natt i Sædballe, Blære, Gug eller Nørre Bjert, vet hva han snakker om.

- Er du bitter?

- Nei. Man kan si mye stygt om Danmark, men for meg er det et svært forsonende trekk at landets største bryggeri reklamerer for sitt flytende næringsmiddel på Liverpools bryst. Men det gnurer i meg, sier han.

- Du er litt bitter likevel?

- Ja, jeg er nok det, sier han stille.

Meld deg på i striden her.

Les flere nyheter på iOslo.no

Er danskene humørløse? Fortjener de smekk på labben? Har du krigshilsener, eller sitter du på den gode historien? Skriv din mening her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere