RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Porselensbløffen» vant bronse

Sist oppdatert:
NRK Brennpunkt har vunnet bronse i europeisk konkurranse om beste dokumentarprogram. «Porselensbløffen» avslørte uverdige forhold ved Atle Brynestads utenlandske fabrikk.

Prix Europa er en årlig mønstring av de beste europeiske radio- og tv-programmene og i helgen gikk finalen i Berlin. Brennpunkt-programmet var en av rundt 40 dokumentarer som kjempet i kategorien aktualitetsdokumentar og undersøkende journalistikk (Current affairs).

Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedal satt selv i juryen i fjor. I dag landet han i Oslo med bronse i kofferten.

- Jeg er stolt, det er klart jeg er det. Veldig gøy at vi hevder oss med relativt små ressurser i konkurransen på det internasjonale markedet. Vi slo blant annet BBC og en fransk dokumentar med et kjempebudsjett, sier Møller Warmedal på telefon til TV 2 Nettavisen rett etter landing i Norge søndag kveld.

Brynestad til sak
Brennpunkt-dokumentaren har vært gjennom hardt vær før den havnet i den prestisjefylte finalen i helgen.

Til tross for at Atle Brynestad forsøkte å stoppe dokumentaren, sendte NRK Brennpunkt i januar «Porselensbløffen». Her kommer det fram at flere av produktene til Porsgrunns Porselænsfabrik designes og produseres i Bangladesh - av dagarbeidere som tjener under minstelønnssatsene.

PPs eier Atle Brynestad klagde programmet inn for Pressens Faglige Utvalg, men fikk ikke medhold. NRK Brennpunkt ble frikjent.

- Programmet forteller om en kopp og et servise, men det er også en mye større historie. En historie som illustrerer hva som skjer med global handel når industri flagges ut for å utnytte fattige land til å lage forbruksvarer for den vestlige verden under helt urimelige forhold, sier Morten Møller Warmedal.

- Høyt faglig nivå
Det var nære på at Brennpunkt dro i land enda jevere metall. Førsteprisen, som gikk til dokumentaren «The origin of Aids» fra Frankrike, fikk karakteren 7,2, mens den tyske andreplassen, om barn i Belfast, ble tildelt 6,9 poeng, en fattig tidel foran Brennpunkts 6,8 poeng.

- Etter å ha sett mange filmer i ulike kategorier kan jeg med hånden på hjertet si at vi ikke står tilbake for noe, vi holder et høyt nivå både dokumentarfaglig og journalistisk, sier Møller Warmedal.

Redaktøren skynder seg å berømme hele Brennpunkt-staben og trekker spesielt fram Eirik Skaar, som har regien på programmet.

En engelskspråklig versjon av dokumentaren er allerede klar og vil nå bli tilbudt det europeiske tv-publikumet.

Også i fjor kom en Brennpukt-dokumentar til finalen, men endte den gang på sjuende plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere