Gå til sidens hovedinnhold

Postansatte raner Posten

Klåfingrende ansatte har blitt et problem for Posten. 51 personer er sparket siden 2005.

51 postansatte har fått sparken siden 2005 for grove tyverier og underslag. Nå vil Posten sjekke rullebladet til alle nyansatte.

Klåfingrende ansatte har blitt et problem for Posten. Postansatte stjeler pakker, tapper kredittkort og svindler sin egen arbeidsgiver.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo: 51 postansatte ranet

- Dette er svært alvorlige saker, og hvert år blir mellom 15 og 20 postansatte avskjedighet etter tyveri eller underslag, sier Arnfinn Nordheim, sikkerhetsdirektør i Posten Norge til TV 2-nyhetene.

Posten vil ikke ut med hvor mye de ansatte svindler til seg eller stjeler hvert år. Men trolig dreier det seg om flere millioner kroner hvert eneste år:

* I fjor ble tre postansatte i Troms dømt for ha stjålet pakker for nærmere 300 000 kroner.

* I november i fjor ble en postansatt i Oslo dømt for å stjålet nærmere 400 000 kroner fra kassa.

* I oktober i fjor ble et landpostbud dømt for å ha svindlet en svaksynt pensjonist for 30 000 kroner.

- Vi har nulltoleranse i forhold til interne misligheter. Vi anmelder og suspenderer alle som mistenkes for lovbrudd. De som blir dømt blir avskjediget, sier Nordheim.

I fjor forsvant 210 pass i posten. Politiet har tidligere uttalt at de frykter at ansatte i Posten kan stå bak tyveri av pass.

Posten vet i dag ikke om de har ansatte med kriminelt rulleblad. Utro tjenere har nå blitt et så stort problem for Posten at de ønsker å sjekke rullebladet til nyansatte.

- Vi er en bedrift som behandler mye post. Mye verdifull post. Kundene må kunne stole på oss, og vi må være til å stole på. Derfor har vi søkt om politiattest som ett av flere virkemidler for å forebygge kriminalitet, sier sikkerhetsdirektøren til TV 2.

Samferdselsdepartementet stiller seg positiv til at Posten kan be om politiattest ved nyansettelser. I et brev til Posten Norge skriver departementet at de har «...valgt å stille seg positiv til å innta en hjemmel i postloven for innhenting av politiattest».

Posten ønsker å be om attest fra alle nyansatte som skal jobbe med postforsendelser, og anslår at det årlig vil dreie seg om rundt 800 ansatte. Posten ønsker å hente inn en begrenset attest. Det betyr at personer som er dømt for vinningsforbrytelser, narkotika eller gjengkriminalitet i fremtiden ikke vil få jobb i Posten.

De ansatte er kritiske til at ansatte må legge frem politiattest før de får jobb i Posten.

- Vi oppfatter det nærmest som en mistenkeliggjøring av alle de ansatte. I tillegg er vi er redd for at dette skal virke begrensende på folks muligheter til å komme seg i arbeid. Hvis folk har gjort en tabbe en gang, så må det kunne glemmes, sier Håvard Sivertsen, forbundssekretær i Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund.

- Bør ikke Posten ha muligheten til å luke ut kriminelle?

- Vi mener det ikke er et stort problem i dag, og vi mener det finnes andre sikkerhetstiltak som kan forhindre for eksempel tyverier, sier Sivertsen.

Kravet om politiattest vil ikke gjelde for de som allerede er ansatt, og Posten understreker at de har tillit til sine ansatte.

- Vi har i aller høyeste grad tillit til våre tilsatte. Postfolk flest er veldig ærlige og gjør en skikkelig god jobb. Men vi ønsker å bruke politiattest som ett av flere virkemiddel til å luke ut de få som vi ikke ønsker å ha tilsatt i Posten, avslutter Arnfinn Nordheim i Posten Norge.

Reklame

Husker du disse to idiotene?