*Nettavisen* Nyheter.

Preget av alvoret

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har verken tid eller lyst til å lengte tilbake til lokalpolitikken i Bergen. Akkurat nå er det andre ting som får oppmerksomheten hennes.

13.02.06 09:13

De siste ukene har vært ekstreme for de rød-grønne med angrep på norske ambassader i utlandet og norske soldater i Afganistan. For forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble situasjonen prekær i begynnelsen av forrige uke.

- Det er klart at jeg tar med største alvor og det var en svært alvorlig situasjon det som skjedde tirsdag. Det som er viktig for meg nå er at de får hjelp, og det er stilt til disposisjon, sier Strøm-Erichsen om angrepet på norske soldater i Afghanistan.

Ildprøven
Etter knappe tre måneder i stolen som forsvarsminister, gikk Anne-Grete Strøm-Erichsen gjennom ildprøven sist uke da ISAF-leiren i Afghanistan ble angrepet av bevæpnede demonstranter. Flere norske soldater ble skadd da det ble skutt og kastet håndgranater mot dem. De norske troppene fikk støtte fra fire jagerfly, som kan virke voldsomt mot en folkemengde.

- Det er jo en forkjært problemstilling. Det er jo ikke sånn at du setter inn jagerfly mot vanlige demonstranter, vanlig demonstranter kaster ikke håndgranat. Jagerflyene har vi av tre grunner. For det første skal de gi informasjon om situasjonen på bakken - de får jo ett bedre overblikk fra luften. For det andre har de en avskrekkende virkning - i Afghanistan hadde det virkning siden det spredde folkemengden. For det tredje er at flyene er bevæpnet. Derfor var det at vi hadde flyene i luften på tirsdag, forklarer Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren forklarer at det også er hensiktsmessig med jagerfly fordi de kommer kjapt frem til stedet. Hun forklarer at Afghanistan er et ufremkommelig land med dårlig infrastruktur, og i og med at leiren er i nord langt fra Kabul er fly det hurtigste fremkomstmiddelet.

Å jakte på spurv
- Men blir det ikke å skyte spurv med kanon når dere setter inn fly mot demonstranter?

- Det blir helt feil å fremstille det sånn. Vi må ta utgangspunkt i hva slags operasjon dette er, en fredsoperasjon hvor soldatenes første oppgave er å rekognosere ved å snakke med folk. De skal skape aksept for myndighetene og regjeringen, og alle samfunnsstrukturer som vi trenger i samfunnet – som for eksempel politi. Soldatene i ISAF-leiren ble angrepet av en væpnet folkemengde som skjøt og kastet granater. Man må se det i denne sammenheng, og da har flyene en avskrekkende effekt, forklarer forsvarsministeren.

Langvarig operasjon
- Hva vil du gjøre videre for å trygge situasjonen til de norske soldatene i Midtøsten?

- Jeg har selv vært i Kabul og andre steder i Afghanistan. Jeg er opptatt av at vi skal gjøre det vi kan, slik at våre soldater kan jobbe under sikre forhold. Leiren de er i ligger en times helikoptertur unna alt annet. De skal ha det sikkert, god helse og så videre, sier Strøm-Erichsen.

- Hvor stor sjanse er det at norske soldater igjen bli utplassert i langvarige fredsoperasjoner i Midtøsten, lignende NORBAT i Libanon, som ble stående i 20 år?

- Jeg vil ikke spekulere i hvor lenge det er behov for norske tropper i Afghanistan. Afghanistan er et krevende land og de har levd i ufred i årtier. Slik at det tar tid å bygge opp dette landet igjen. Vi snakker nok om en langsiktig operasjon, forklarer Strøm-Erichsen.

- Vil dere nå styrke troppene i Afghanistan?

- Vi vurderer forløpende hva slags styrker vi har i Afghanistan, per i dag har vi 500 der, i tillegg til fire fly. Vi vil alltid vurderer hva vi har og hva som trengs, sier forsvarsministeren, som trolig vil reise tilbake til Afghanistan før påske.

Ser ikke tilbake
Til tross for en stressende periode, er det ikke sånn at forsvarsministeren kunne tenkt seg tilbake til lokalpolitikken i Bergen.

- Jeg er ikke en person som lengter tilbake til noe. Det jeg lengter tilbake til er Bergen, jeg får ikke tilbrakt nok tid der. Jeg har vært lokalpolitiker så lenge og så syntes jeg det var spennende å bli valgt inn på Stortinget og ekstra spennende er det å være statsråd, forteller statsråden.

- Men i perioder som denne uka, hender det at du lengter litt ekstra da, når det koker verst?

- Da tar jeg ansvaret og alvoret innover meg, og da nytter det ikke å tenke på annet enn å løse det som skjer der og da, avslutter Strøm-Erichsen.

Dagen etter dette intervjuet flyr hun til Natos uformelle forsvarsministermøte på Sicilia, hvor uroen i Afghanistan ikke overraskende fikk mye oppmerksomhet. Strøm-Erichsen møtte blant andre USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld. Hun lovet også større innsats fra Norge til styrkene i Midtøsten, trolig fra Telemarkbataljon, og at dette høyst sannsynlig vil skje i 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.