*Nettavisen* Nyheter.

Preikestolen står fjellstøtt

Det er nok noen som er litt nervøse når de krysser de synlige sprekkene på Preikestolen, men nye målinger viser at fjellet er stabilt, og faren for at det skal rase er liten. Arkivfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Selv om det er flere sprekker på Preikestolen i Forsand i Rogaland er det ingen grunn til å være bekymret for at fjellpartiet plutselig skal rase ut.

Masterstudent Katrine Mo fra NTNU har gått grundig til verks for å analysere stabiliteten i Preikestolen og sprekkene som krysser fjellplatået 600 meter over Lysefjorden, skriver Stavanger Aftenblad. Med opptil 800 besøkende samtidig kunne et plutselig utfall fått katastrofale følger.

Alle som har stått litt nervøse og lagt merke til sprekkene i fjellet, kan trøste seg med at den foreløpige analysen av Mos arbeid viser at sannsynligheten for at Preikestolen skal styrte i avgrunnen er svært lav. Og skulle utspringet rase, vil det trolig ikke skje brått og uten forvarsel – og ikke med folk på platået.

– Det vil komme synlige endringer og utvidelser av sprekkene god tid i forveien. Erfaringer fra slike hendelser over hele verden viser at det vil komme forvarsler, sier NTNU-professor Reginald L. Hermanns. Han er også seksjonsleder i Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) som sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har bestilt masterarbeidet til Mo.

Geologene frykter heller ikke at et eventuelt ras skal utløse noen voldsom flodbølge. Til det er volumet i Preikestolen for lite.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag