*Nettavisen* Nyheter.

Pressemeldingen fra Mattilsynet

Her er hele pressemeldingen fra Mattilsynet om kjøttdeigen fra Gilde.

24.02.06 15:15

Kjøttdeig fra Gilde trolig årsak til alvorlig nyresykdom hos seks barn

Folkehelseinstituttets etterforskning av utbruddet av hemolystisk-uremisk syndrom (HUS) har nå vist at spising av kjøttdeig fra Gilde er den mest trolige årsaken til sykdommen hos de seks barna. Svar på analysene fra Norges Veterinærhøgskole vil foreligge i begynnelsen av neste uke. For sikkerhets skyld vil Gilde trekke tilbake alle kjøttdeigprodukter fra markedet som kan utgjøre en risiko inntil sikre analyser foreligger. Mattilsynet konstaterer at dette er i tråd med Matlovens krav til virksomheten.

- Vi opplever at Gilde tar dette på alvor slik vi også forventer av en seriøs aktør, sier administrerende direktør i Mattilsynet Joakim Lystad.

Gilde har sannsynliggjort at det er kun anlegget på Rudshøgda i Hedmark som kan være smittested. Gilde har nettopp nå orientert Mattilsynet om at de øyeblikkelig trekker mistenkelige varer fra markedet, i praksis betyr dette kjøttdeig produsert på Rudshøgda i januar og februar.

Mattilsynet oppfordrer forbrukerne om å levere ferskt og fryst Gilde kjøttdeig med autorisasjonsnummer 103 kjøpt etter 1. januar tilbake til butikken eller eventuelt å kaste den.

Prøver av blant annet kjøttdeig som Mattilsynets distriktskontorer har samlet inn blir nå analysert ved Norges Veterinærhøgskoles laboratorium. Kvalitetssikrede analysesvar på prøvene som nå foreligger av kjøttdeigprodukter og noen andre matvarer vil foreligge tidlig i neste uke. Hvis det ikke påvises farlige bakterier i disse varene, kan det likevel ikke utelukkes at en av flere produkter kan ha vært årsaken.

I samarbeid med kommunehelsetjenesten vil Mattilsynets distriktskontorer fortsette arbeidet med å ta prøver i butikker fra mistenkte produkter som blir sendt til analyse hos NVH.

God hygiene er viktig

Myndighetene ber forbrukere være nøye med hygienen både når de lager mat og i den personlige hygienen. Følgende generelle råd bør følges:

Alle deigprodukter, ferske og fryste (herunder hamburgere, kjøttkaker og lignende) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt

Annet rått kjøtt som for eksempel biffer og steker bør være godt stekt på overflaten

Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C)

Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider

Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag