RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Presset Devold ble svar skyldig

Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen stilte de samme spørsmålene på nytt flere ganger, men forsvarsminister Kristin Krohn Devold nektet å svare.

En oppgitt Carl I. Hagen ba til slutt lederen for høringen om hjelp.

- Jeg ber om hjelp til ikke å få lange svar på spørsmål som ikke er stilt. Statsråden bruker opp min tid, sa en tydelig irritert Carl I. Hagen.

Generelt svar
Han spurte gjentatte ganger om det er noe i systemene som tilsier at sjefene for Hæren og FLO skulle få informasjon om overskridelsene på budsjettet for 2004 før statsråden, uten å få svar.

Etter at han var ferdig med sin utstpørring, sa Hagen at han syntes Krohn Devold svarte svært unnvikende .

Statsråden har hele tiden hevdet at hun først ble informert om overskridelsene 16. januar, mens generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg og administrerende direktør for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Erik Hernes, kjente til merforbruket på et tidligere tidspunkt.

Krohn Devold kom med et generelt svar om at hun for sin del får formell informasjon fra Forsvarssjefen gjennom det årlige iverksettingsbrevet og gjennom månedlige etatsmøter.

- Ble merforbruket ikke tatt opp på ledermøtet i desember? Det kan svares ja eller nei. Jeg ber statsråden svare på spørsmålet, oppfordret Hagen.

Men en svært presset statsråd nektet å svare, og viste til at hun vil komme tilbake til detaljene overfor Stortinget i en samlet vurdering av overskridelsene.

Fjernet underordnede
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold godkjente samme dag som overskridelsene ble kjent at sjefene for Hæren og FLO ble fjerne fra sine stillinger.

Hun ba forsvarssjef Sigurd Frisvold bli sittende etter milliard-sprekken.

Frp-formann Carl I. Hagen ville vite om statsråden mente det var god og sømmelig personalpolitikk å fjerne de to forsvarstoppene uten forvarsel.

Måtte ha hjelp
Forsvarsministeren måtte flere ganger ty til forsvarssjef Sigurd Frisvold da hun ble forhørt i Stortinget mandag.

Første gang Krohn Devold måtte ha hjelp fra sjefen for Forsvaret, var da hun fikk spørsmål om interne inkassosaker, det vil si at forskjellige etater i Forsvaret har sendt regninger til hverandre som sivile inkassobyråer nå driver inn.

Per januar hadde Forsvaret hele 600 inkassosaker til behandling.

- Det er meget forbausende at Forsvaret har hele 600 inkassosaker, sa Kjell Engebretsen (Ap) og spurte Devold om det skyldes interne faktureringer.

- Jeg må be Forsvarssjefen komme med en kommentar, sa Devold på spørsmålet fra Kjell Engebretsen.

- Jeg må sjekke, men jeg kan bekrefte at vi har tatt sakene betydelig på alvor, sa Frisvold, før Devold fikk opplyst fra ansatte i departementet at Forsvaret ikke har noen interne inkassosaker.

Kutt
Etter å ha fått kommentar fra Frisvold holdt Devold fast på at det er vanlig i Forsvaret å ikke informere Stortinget om så store beløp som skal spares inn i løpet av nest år.

Frp-formann Carl I. Hagen går sterkt i mot at overskridelsene i fjor skal dekkes inn gjennom kutt på årets budsjett.

Høringen ble sendt direkte på TV 2 web-TV.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere