RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Presset gjennom pengebruk på to prosent av BNP til Forsvaret


FORNØYD: Hårek Elvenes mener det er viktig at forsvarspartiet Høyre på landsmøtet vedtok å ha som politikk å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på Forsvaret. 
FORNØYD: Hårek Elvenes mener det er viktig at forsvarspartiet Høyre på landsmøtet vedtok å ha som politikk å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på Forsvaret.  Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen
Sist oppdatert:
Høyres fylkeslage samlet seg om forslag for å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

GARDERMOEN (Nettavisen): I forslaget til Høyres program var det en formulering som satte sinnene i kok hos partiets fylkeslag.

«Høyre vil styrke Forsvaret og ha som langsiktig ambisjon at Norge skal loppfylle NATOs mål om å bruke to prosent av landets BNP på Forsvaret». 

- Det var ikke bare meg, men mange fylkesorganisasjoner som syntes at programutkastet var for vassent, for lite forpliktende. Man snakket om et langsiktig mål. Langsiktig er definisjonsbart og kan være herfra til evigheten, sier stortingsrepresentant og leder av Høyres forsvars- og sikkerhetsutvalg Hårek Elvenes til Nettavisen.

Selv representerer han Akershus.

I 2016 ble BNP i Norge anslått til å være på 3100 milliarder kroner. To prosent av dette tilsvarer at Forsvaret skulle fått 62 millarder kroner å rutte med.

Les også: Kåre Willoch hamret løs mot Ap og Sp

(artikkelen fortsetter under videoen)


- Viktig vedtak

Han mener partiet har sagt klart fra om hva de vil med forsvarspolitikken.

- Landsmøtet har fattet et veldig viktig vedtak. Målet er helt klart, det skal brukes to prosent av BNP innen 2024. Dette er en blåkopi av NATO-vedtaket som ble gjort i toppmøtet i 2014. Landsmøtet til Høyre har satt et tydelig mål og retning i forsvarspolitikken.

Les også: Høyre sier ja til øl i parken

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) erkjenner at det ikke blir enkelt å oppnå målet som landsmøtet til «forsvarspartiet» vedtok å ha som sin politikk.

- Det er en krevende ambisjon, men det skal det jo være. Vi er veldig godt i gang med langtidsplanen vi har fått vedtatt i Stortinget og begynt den økonomiske opptrappingen. Så avhenger det av hvilken retning BNP tar i Norge, hvor stor veksten er rett og slett, og når nøyaktig vi når målet. Men slik er det jo for mange land fordi man ikke kan spå det mange år i forveien, men ambisjonen er tydelig.

Les også: Solberg: - Valget blir et retningsvalg 

(artikkelen fortsetter under)

- Snakket sammen

I forkant av landsmøtet ble det gjort omfattende lobbyvirksomhet blant fylkeslagene.

- Det er ingen grunn til å legge skjul på at de aller fleste fylkesforeningene snakket sammen om dette, og noen fylkesforeninger var mer opptatt av dette enn andre, sier Elvenes.

- Dette er så viktig. Verden er blitt mer utrygg siden forrige landsmøte. Vi har fått et USA på at NATO må ta et større ansvar for egen sikkerhet. USA betaler 70 prosent i dag. Hvis Norge ikke er i stand til å oppfylle NATO-kravet hvem skal gjøre det da? Dette er snakk om å betale nasjonens forsikringspremie. NATO er vår forsikring.

Les også: Arbeidsministeren stemte mot å utrede sykelønnsordningen

Les også: Høyre ikke lenger for søndagsåpne butikker

Forsvarsministeren mener det er positivt at landsmøtet kom til en samlet enighet om partiets forsvarspolitikk.

- For oss er det veldig viktig å slå fast denne ambisjonen veldig tydelig, og vi har jo sluttet oss til det tidligere da toppmøtet i Wales fant sted, i tillegg har vi slått det fast i resolusjoner før vi endelig har hatt det oppe til progambehandling. Det er helt åpenbart at landsmøtet ønsker at det skal stå i programmet og det synes jeg er veldig bra.

Har du sett disse populære videoene?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere