RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Presset til å si opp agent-avtale

I flere anonyme brev beskyldes Høgskolen i Molde for å ha lurt kinesiske studenter til Norge. Skolen avviser dette, og sier nå opp avtalen med sin kinesiske agent.

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i beskyldningene, sier rektor Martin Risnes ved Høgskolen i Molde til TV 2 Nettavisen.

Høgskolen har mottatt flere krasse brev, der den beskyldes for å lokke til seg kinesiske studenter på feil premisser, ved hjelp av agenter. Brevene er sendt som e-post, alle med anonym avsender.

- Det har vært servert mange rykter, og det har vært ubehagelig for oss, sier Risnes.

Anonyme beskyldninger
Beskyldningene er også spredt på flere diskusjonssider på internett.

Høgskolens inntakspolitikk blir karakterisert som ”veldig diskriminerende, ulovlig, uakseptabel og uetisk”, står det i et av brevene TV 2 Nettavisen har fått tilgang til.

- Så lenge det bare har kommet anonyme beskyldninger, ser jeg ingen grunn til å kommentere de, sier rektoren.

"Kinesiske studenter som ikke bruker agenter, og som prøver å ta direkte kontakt med Høgskolen i Molde, blir avvist og ignorert”, står det videre. Men i motsetning til de mange andre beskyldningene, stemmer dette.

- Det har skjedd, og det beklager jeg. Noen få ganger har studenter som har henvendt seg til oss fått beskjed om å henvende seg til agenten vår i Kina, sier Risnes.

- Ikke et dårlig system
I fjor gikk det to kinesiske studenter ved Høgskolen i Molde, og i år er antallet 13. Samtlige har skolen rekruttert ved å benytte seg av en navngitt kinesisk agent. For å få hjelp til å komme til Molde, skal kineserne ha betalt ca. 30.000 kroner hver til agenten.

I brevene blir skolen bedt om å si opp avtalen med agenten - og det har de nå gjort.

- Føler du at dere ble presset til å si opp agentavtalen?

- Klart det er ubehagelig med så mye støy rundt det, og når vi ser at vi kan rekruttere studenter på andre måter, valgte vi å avslutte avtalen. Men i det ligger det ikke noe kritikk i at det er et dårlig system vi har brukt, men vi har bare valgt å avslutte det, sier Risnes.

Høgskolen har nå i stedet inngått en samarbeidsavtale med Fudan-universitetet i Shanghai.

- Sett fra Norge virker det som et rart system, men Kina har valgt å lage et system med agenter for å formidle studieplasser til andre land. Agentene tar seg ofte godt betalt, men det er myndighetene som har lagt opp til dette, sier Risnes.

Mange føler seg lurt
Saken føyer seg inn i rekken med saker om agentvirksomhet ved norske høgskoler. Bruk av agenter er derfor en het potet i det norske skoleetaten, og er en av grunnene til at Høgskolen i Molde velger å si opp sin agent-avtale.

Mange kinesiske studenter har den siste tiden blitt lurt av agenter for store pengesummer.

For et par uker siden fortalte Zou Nan (21) at hun hadde betalt 40.000 kroner til en kinesisk agent som lovet henne studieplass ved Universitet i Oslo. Men så enkelt var det ikke, skrev Universitas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere