RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Presten: - Jeg skjønner det ikke

Sist oppdatert:
Presten fortalte om et tilnærmet normalt familieliv helt til den dagen stedatteren beskyldte ham for en barndom full av overgrep.

Den 55 år gamle presten ble i tingretten dømt til ni års fengsel for utukt og overgrep mot sin stedatter. Mandag begynte ankesaken i Eidsivating lagmannsrett.

Presten erkjenner ikke straffskyld, og sa i retten at han ikke kan forstå hvorfor hans stedatter kommer med disse beskyldningene mot ham.

- jeg opplever det som knusende å være gjenstand for slike anklager. Det har vært en veldig belastning for hele familien, sa mannen i retten mandag.

Opplever meg som fjern
- Hvordan forklarer du for deg selv at disse beskyldningene fram satt? spurte rettens formann, Bernt Krohg.

- Hadde jeg visst det. Jeg har bare denne antydningen av meg selv som den kalde og kyniske farsfiguren. Eller det kan ha noe med hennes tøffe start på livet, sa mannen i retten. Han forklarte at han visste at stedatteren og hans nåværende kone kom fra et voldelig forhold før han kom inn i bildet, og at stedatteren også kan ha hatt dårlige opplevelser før hun ble adoptert.

- Hun kan ha opplevd ting i barndommen som vi ikke har vært klar over, så kan hun ha forvekslet ansikter, sa mannen i retten.

Var følelseskald
Selv giftet han sammen med den adopterte jenta og hennes mor tidlig på 90-tallet. De kom begge fra havarerte ekteskap.

- Vi fant sammen som to skadeskutte fugler på en grein, sa mannen. Da hadde han allerede i flere år slitt med psykiske lidelser. Han gikk på medisiner for dette, noe som har ført til et forflatet følelsesliv.

- Mine barn opplever meg som fjern. Jeg hadde vanskelig for å trykke barna til mitt bryst, sa mannen i retten.

- Det var ikke lett. Dette med å uttrykke følelser var ikke lett. Jeg har aldri vært en nær figur, aldri nær farsfigur. Jeg kan oppfattes som en kald fyr, men jeg har mye følelser innvendig, sa presten.

Normalt familieliv
I følge presten inngikk stedatteren i familien på lik linje med de andre barna, og fungerte helt normalt.

- Hun var et glad og fornøyd barn. Det var et naturlig forhold mellom henne og hennes yngre søsken. Det var en helhet. Vi var en familie med mor far og barn, sa mannen.

I 2002 flyttet stedatteren ut av huset for å gå på videregående skole.

- Jeg oppfattet at det var naturlig så hun slapp den lange pendleveien, sa mannen i retten. Først etter at stedatteren flyttet ut, endret hennes forhold til familien seg.

Ble mer og mer fjern
- Hun ble mer og mer fjern. Til slutt fra 2004 etter at hun flyttet fra kongsvinger isolerte hun seg mer og mer fra familien. Det bekymret oss alle, ikke minst for barna som lengtet etter storesøster. Jeg førsøkte en gang å skrive et brev der jeg erkjente at min farsutøvelse var ikke den beste

- Hun ble mer og mer fjern. Til slutt fra 2004 etter at hun flyttet fra kongsvinger isolerte hun seg mer og mer fra familien. Det bekymret oss alle, ikke minst for barna som lengtet etter storesøster. Jeg førsøkte en gang å skrive et brev der jeg erkjente at min farsutøvelse var ikke den beste. Det var et forsøk på en utstrakt hånd for å komme videre, men det fikk jeg aldri svar på. Det var i mars 2006.

Voldshistorie
Aktor Bodil Thorp Myhre konfronterte 55-åringen med voldshistorie mot barn og tidligere kone.

I hans første ekteskap ble barnevernet koblet inn i forbindelse med vold mot hans barn. Han innrømmet også at han har gitt både stedatteren og de andre barna "en og annen klaps" i forbindelse med konfrontasjoner.

- At jeg skal vise et mønster som brutal voldsutøver stiller jeg meg helt uforstående til. sa han i retten.

Han fortalte også at han en gang slo sin tidligere kone på kroppen. Dette resulterte i samlivsbrudd.

- Skilner du mellom "klaps" og "slag"? spurte Myhre.

- Jeg skjelner mellom klaps og slag og det som skjedde den gangen var nok mer et slag, sa mannen.

Blankt minne
55-åringen sa at han heller ikke kjenner til at stedatteren skal ha fått blåmerker eller brannmerker på kroppen. Han sa at de aktuelle flekkene må være såkalte "mongolske flekker" som kan utvikle seg på asiatiske barn.

Ved et tilfelle, da stedatteren gikk på ungdomsskolen, ble hun hentet av en voksen person hjemme. I retten klarte ikke 55-åringen å forklare hvorfor hun ble hentet.

- Når det kommer en voksen person på kveldstid og henter din stedatter. Du kan ikke si hvorfor hun ble hentet? spurte aktor.

- Beklager kan ikke huske omstendighetene rundt den episoden. Det klarer jeg ikke, sa 55-åringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere