Prinsesse Ragnhild er død

Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen på skitur på Norefjell. Her ser vi prinsesse Ragnhild under lunsjen sammen med sin forlovede Erling Lorentzen.

Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen på skitur på Norefjell. Her ser vi prinsesse Ragnhild under lunsjen sammen med sin forlovede Erling Lorentzen. Foto: (NTB scanpix)

Ble historisk da hun giftet seg.

17.09.12 14:51

(SIDE2): Kong Haralds (75) eldste søster, prinsesse Ragnhild fru Lorentzen er død, 82 år gammel.

Ragnhild var kong Olavs og kronprinsesse Märthas eldste barn. Hun ble født 9. juni 1930 på slottet i Oslo.

Prinsessen døde etter lang tids sykeleie i Rio i Brasil, der hun har bodd med sin ektemann Erling Lorentzen i mange år.

I sorg
- Hans Majestet Kongen har med stor sorg mottatt budskapet om at Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, er gått bort. Prinsessen sovnet inn i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil, 16. september 2012 kl. 09.45 lokal tid, skriver Kongehuset på sine hjemmesider.

Statsminister Jens Stoltenberg har også uttrykt sin sorg på denne dagen:

- Det er i stor sorg og takknemlighet regjeringen lyser fred over prinsesse Ragnhilds fru Lorentzens gode minne. Prinsesse Ragnhild var en god ambassadør for Norge i Brasil - en varmhjertet representant for landet hun alltid følte seg så knyttet til, sier statsministeren i en pressemelding.

Les statsministerens minneord i bunnen av saken.

Foto: Karlsen, Anette

- Hadde et nært forhold med sin bror
Kongehusekspert Kjell Arne Totland sier til Side2 at han synes det var en svært trist beskjed fra Rio de Janeiro søndag ettermiddag.

- Jeg vet at kongefamilien har vært holdt løpende orientert om prinsesse Ragnhilds helse de siste månedene. Hun kunne ikke komme til Norge til den offisielle feiringen av kongeparets 75-årsdager i mai - og uteble også fra den private feiringen på Bygdøy kongsgård. Ektemannen Erling Lorentzen har et par ganger vært alene i Norge det siste halvåret , men har alltid hastet tilbake til sin hustru i Brasil, sier Totland til Side2.

- Prinsesse Ragnhild var en kongelig av den gamle skole - og trivdes ikke i rampelyset. Her hadde hun nok mye til felles med sin farmor, dronning Maud. Jeg tror derfor hun var glad for at hun i alle år kunne leve et stille og relativt liv i Rio. Ragnhild har også i alle år hatt et god og nært forhold til sin bror og hans familie - og Harald og Sonja feiret henne med en stor privat middag på Slottet i Oslo i forbindelse med prinsesse Astrids 80-årsdag, sier Totland.

Stedt til hvile ved Asker Kirke
Prinsessen etterlater seg de tre barna Haakon, Ingeborg og Ragnhild.

Kongehuset opplyser at bisettelsen vil finne sted i Slottskapellet, og at prinsessen vil bli stedt til hvile ved Asker kirke. Tidspunktene er ennå ikke klare.

Da prinsessen møtte motstandsmannen
Prinsesse Ragnhild kom til verden på Slottet i Oslo den 9. juni 1930, som det første kongelige barnet født i Norge siden middelalderen.

I 1940, da prinsessen var 10 år gammel, invaderte tyskerne Norge, og sammen med familien reiste hun til USA. Sammen med sin yngre søster, prinsesse Astrid, gikk hun på en privatskole utenfor Washington D.C.

7. juni 1945 returnerte kongefamilien til Norge, og samme dag treffer prinsesse Ragnhild motstandsmannen og skipsredersønnen Erling Lorentzen.

8 år senere, 15. mai 1943 gifter den 23 år gamle prinsessen seg med Erling Lorentzen i Asker kirke, og ble den første i et europeeisk kongehus til å gifte seg borgerlig på lange, lange tider.

Som følge av bryllupet, mistet Ragnhild tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet», og Kong Haakon bestemte at hun skulle tituleres Prinsesse Ragnhild fru Lorentzen.

Det nygifte paret flyttet til Brasil i 1954 og har blitt boende siden.

Statsminister Jens Stoltenbergs minneord:

Våre tanker og vår medfølelse går til Erling Lorentzen og deres familie, og til kong Harald, dronning Sonja og den kongelige familie.

Da prinsesse Ragnhild ble født i Oslo 9. juni 1930, som kronprins Olavs og kronprinsesse Märthas eldste barn, var det den første prinsessefødsel i Norge på 629 år, og begivenheten ble hilst med stor glede i hele folket. Det ble dramatikk før hun kom til verden, for det gamle våningshuset på kronprinsparets gård Skaugum brant ned til grunnen vel en måned før fødselen var ventet. Mange fryktet at den vordende mor hadde tatt skade av sjokket, men heldigvis gikk alt bra.

Enda dystrere ble dramatikken da krigen kom 9. april 1940, og kronprinsesse Märtha med sine tre små barn måtte flykte til Sverige og siden til USA, på en farefull sjøreise gjennom minelagte farvann. Men også nå gikk alt bra for den lille familien, som var et viktig samlingsmerke for det norske folk i denne tunge tiden. De tre prinsebarna stod som pantet på en lysere fremtid for oss alle. 7. juni 1945 kom de omsider hjem i følge med sin mor og kong Haakon, og ble hilst med endeløs jubel av store folkemasser.

Prinsesse Ragnhild giftet seg med Erling Lorentzen i 1953, og ble dermed en av de første europeiske prinsesser som fikk inngå ekteskap med en ikke-kongelig. Kong Haakon VII bestemte at hun heretter skulle bære tittelen prinsesse Ragnhild fru Lorentzen – for prinsesse var hun født og ville hun være livet ut, men ikke lenger kongelig høyhet.

Vi vet at kongen hadde engstet seg for at et borgerlig ekteskap skulle føre til misstemning, men slik gikk det ikke – de to unge vant hjertene. Det banet vei for erkjennelsen av at også kongelige må ha samme rett som andre nordmenn: retten til selv å velge ektefelle. Like etter bryllupet dro prinsesse Ragnhild med sin mann til Rio de Janeiro i Brasil, og der har hun bodd siden, som midtpunkt i en livlig familiekrets.

I alle år etter flyttingen til Brasil har hun bare trådt fram i representativ sammenheng i Norge ved store familiebegivenheter og jubileer. Men i Brasil ble hennes hjem et gjestfritt samlingssted for nordmenn på besøk, og prinsessens omtanke for dem og omsorg for vanskeligstilte i hennes nye hjemland, vant henne mange venner. Blant annet opprettet hun Prinsesse Ragnhilds Fond for barn i Brasil, og stilte alltid opp når hjelpeaksjoner og festlige arrangementer trengte henne.

Vi vet at prinsesse Ragnhild stod sin far kong Olav V særlig nær. Vennene beskriver henne som omsorgsfull, trofast, lojal, med smittende humor og friske replikker. I store folkesamlinger kunne hun virke sky og reservert, men livligheten og hjertelaget kom raskt fram i uformelle samvær.

Det er blitt sagt at prinsesse Ragnhild var vår beste ambassadør i Brasil - en varmhjertet representant for det Norge som hun alltid følte seg så knyttet til.

I sorg og takknemlighet lyser regjeringen fred over prinsesse Ragnhild fru Lorentzens gode minne.

Foto: Ntb-arkiv

Foto: Åserud, Lise

Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det Kongel

Foto: Kvaale, Torodd

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag