*Nettavisen* Nyheter.

Prisen for et liv: 25 kroner

Fire av fem dødsbranner i Oslo i fjor endte i dødsfall på grunn av feil med røykvarsleren.

29.01.08 14:45

(iOslo.no) I fjor var det 1360 boligbranner i Norge, og 74 personer omkom på landsbasis. Tallet i fjor var det høyeste siden 1986, viser tall fra Norsk brannvernforening.

I Oslo døde i alt fem personer. Ifølge Brannvesenet skyldtes fire av disse dødsfallene at røykvarsleren enten var plassert feil, eller at den manglet batterier.

Dyster begynnelse
- Sjansen for å finne en husstand i Norge i dag uten batteri i fjernkontrollen til TV-en er nesten lik null. Samtidig vet vi at det henger enormt mange røykvarslere i Norge som har flatt eller manglende batteri. Jeg har til gode å høre om at liv ble reddet av en fjernkontroll, men vet at veldig mange liv hver eneste dag blir reddet av en røykvarsler, sier teknisk brannmester Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetatens forebyggende avdeling til iOslo.no.

Et batteri koster 25 kroner. Det ville ha reddet liv i flere tilfeller.

Undersøkelser gjort av Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) i 2004 viste at hver femte røykvarsler ikke virker. Dette er et tall som med stor sannsynlighet også gjelder i dag. Kravet i lovverket er at alle boenheter skal ha minimum én røykvarsler, men man må tenke nøye på hvor den plasseres i huset.

2008 har startet enda dystrere enn i fjor. Seks personer har mistet livet i branner i Norge i slutten av januar, og om det fortsetter i samme tempo vil 2008 bli et nytt, dystert år.

Mange brannfarer
- I utgangspunktet bør ingen omkomme i brann i Norge i 2008. Det er klart uhellet kan være der, men i veldig mange saker kunne det vært unngått. I 90 prosent av tilfellene er det menneskelig svikt som ligger til grunn for brannene, og det er noe som kan unngås. i 90 prosent av tilfellene er det noe vi gjør som starter en brann, og da bør det være enkelt å gjøre noe med det også, sier Folgerø Dalen.

Oslo Brannvesen skal i løpet av året ut med kampanjer for å minne publikum på brannfarene. Det er fremdeles slik at det stort sett er kjøkkenet som er arnested for brannene, og da er det stort sett kjeler som tørrkoker, eller nattmaten i ovnen som tar fyr.

Brannvesenet vil samtidig minne folk på at de skal unngå å overbelaste skjøteledninger, de bør trekke ut kontakten på alt teknisk utstyr om natten, og selvfølgelig sørge for å blåse ut alt av levende lys.

- Kontrollerer selv
Men det finnes også mer ukjente brannfarer. Mobilladeren har for eksempel mange ganger vært årsak til brann.

Nå ber Folgerø Dalen folk om å installere seriekoblede røykvarslere om man bor i større boliger. Bor du i et toetasjes hus, og brannen starter i kjelleren vil den nærmeste detektoren slå ut slik at alle alarmene går i huset. Dermed får du mer tid til å redde livet.

- Det skjer branner, helt klart, men utfallet kontrollerer man veldig mye selv ut fra de hjelpemidlene man har, sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag