RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prisen for nyttårsfesten

Sist oppdatert:
Nordmenn er blitt dårligere til å sende opp fyrverkeri, og stadig flere barn blir skadet i nyttårsfesten.

I forbindelse med nyttårsaften 2005 ble det registrert hele 153 personskader – tallet er rekordhøyt. Over en tiårsperiode er antallet skader høyere enn noensinne. Bare 2004 var omtrent på samme nivå, med 149 personskader, ifølge nye tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Rammer ungdom
Og ungdommer under 18 er blant dem som rammer verst. Nesten halvparten av de registrerte skadede er under 18 år – og det til tross for at det er 18 års aldersgrense på bruk av fyrverkeri.

DSB svært bekymret over disse tallene.

- Når vi ser at så mange unge blir skadet, så er det grunn til bekymring. Vi stiller oss da spørsmålet: Hvor er foreldrene til disse barna? sier avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB til NRK.

74 % av de skadede er menn.

Rogaland verstinger
Rogaland topper skadestatistikken med 26 personskader. Hordaland hadde 22, Vest-Agder 20 og Oslo 18.

- Skadetallet er for høyt. Vi er ikke fornøyde med utviklingen, sier Hagehaugen.

Vestfold og Finnmark hadde bare to personskader hver.

Vil redusere fyrverkeriskader
De fleste av skadene er overbladiske brannsår, og verst går det ut over hender samt hode og øyne. Det er også registrert alvorlige øyeskader og sterke forbrenningsskader.

Den første ulykken skjedde allerede på julaften, mens den siste ble registrert 12. januar. Begge disse hendelsene førte ifølge DSB til alvorlige skader på ungdom.

En egen arbeidsgruppe nedsatt av Justis- og politidepartementet skal se på mulige tiltak for å redusere fyrverkeriskader. Første møte for gruppen er 7. mars.

Les flere forbrukersaker på tv2hjelperdeg.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere