Prisjakten i full gang

Kontrollen av barnehageprisene er i gang. Pengebruken i alle kommunale barnehager, samt 500 private barnehager, blir sjekket.

13.08.03 14:51

Barnehagene kontrolleres for riktig finansiering av den ekstraordinære statsstøtten som ble satt i verk fra 1. august.

Til tross for at barnehagene får 750 millioner i ekstra statsstøtte, kritiseres de for å la noe av midlene gå til å støtte økonomien i barnehagen, samt gi bedre lønnsvilkår, fremfor å redusere foreldrebetalingen.

Barne- og familieminister, Laila Dåvøy, står fast ved at hun vurderer restriksjoner overfor de barnehagene som ikke bruker midlene på å redusere barnehageprisene.

– Den ekstra støtten er øremerket foreldrene. Jeg vil finne ut hvilke juridiske muligheter jeg har til å trekke tilbake støtten til de barnehagene som ikke bruker midlene slik de skal. Eventuelt vil jeg stille vilkår til de barnehagene som fortsetter å operere med høyere priser. Dette gjelder både kommunale og private barnehager, sier Dåvøy til TV 2 Nettavisen.

Forskjellsbehandling

I tillegg til den ekstraordinære statsstøtten, på henholdsvis 19 prosent til kommunale barnehager, og 34 prosent til private, har kommunene omtrent 4 milliarder kroner årlig til disposisjon til barnehager. Det er imidlertid opp til hver enkelt kommune å fordele denne potten jevnt mellom kommunale og private barnehager.

Daglig leder i Private Barnehagers Landsforening (PBL), Arild Olsen, sier til TV 2 Nettavisen at det foregår en generell forskjellsbehandling av private barnehager.

– De fleste kommunene deler ut mer penger av fellespotten til de kommunale barnehagene, og dermed må de private barnehagene operere med høyere priser enn de kommunale. Det foregår en generell forskjellsbehandling, sier Olsen.

Dåvøy sier at private barnehager er i en spesiell situasjon i forhold til den frie disponeringen av barnehagebudsjettet i kommunene.

– Selv om private barnehager nå får ekstra støtte, er det opp til hver enkelt kommune å disponere like mye penger av det frie barnehagebudsjettet til private barnehager som til kommunale. Vi oppfordrer kommunene til å dele potten likt, men noen kommuner velger å gi mindre penger til de private, sier Dåvøy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.