*Nettavisen* Nyheter.

Prissjokk på matvarer

Varmere klima gir dyrere mat. Se video.

28.06.07 10:12

Tørke, ekstremvær og høy etterspørsel etter bioetanol driver prisene i været. Produkter som inneholder korn, sukker, mais og olje er blant varene som kommer til å øke i pris, skriver Dagens Næringsliv.

Nå må norske forbrukere belage seg på å betale mer for matvarene.

Internasjonalt press
Også økt etterspørsel internasjonalt, særlig i Asia, bidrar til prisøkningen på råvarer. Økt levestandard har ført til en endring av matvanene for et par milliarder mennesker i Asia. De siste to årene har prisene på ris, hvete og mais steget med mellom 45 og 65 prosent.

Den høye oljeprisen har ført til økt etterspørsel etter kornprodukter, soyabønner og palmeolje som kan brukes til produksjon av biodiesel. For å kunne fylle opp en 70 liters tank med etanol, krever vel 200 kilo med korn.

Dyrere på super'n
Allerede nå bebuder kjedene økte priser. NorgesGruppen er blant dem som tydelig merker presset fra økte råvarepriser.

- Flere leverandører enn normalt har signalisert prisøkninger foran høstens forhandlinger. Vi merker et tydelig press på økte innkjøpskostnader, sier informasjonsdirektør Per Roskifte i NorgesGruppen til DN.

NorgesGruppen eier matvarekjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker.

Informasjonssjef Robert Rønning i Stabburet bekrefter overfor DN at selskapet må betale betydelig mer for råvarene, og også infodirektør Lise Bergan i Kraft Foods som blant annet eier Freia, varsler at prisene kan komme til å øke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag