*Nettavisen* Nyheter.

Prissjokk på smertemedisin

Foto: (TV 2 Nyhetene)

79 år gamle Borgny Haaland må selv betale 10.000 kroner i måneden for smertestillende tabletter. Nå har ikke minstepensjonisten råd til flere.

01.01.07 22:02

- Jeg er avhengig av disse medisinene. Men de er aldeles for dyre, sier Borgny Haaland til TV 2 Nyhetene.

Haaland har ødelagt en skulder og har store smerter. Da hun tidligere i år var innlagt ved Stavanger Universitetssykehus, fikk Haaland foreskrevet en daglig dose medisiner med 560mg av virkestoffet Oxykodon. Da datteren skulle ordne med refusjon av utgiftene til medisinene, viste det seg at NAV (tidligere Trygdeverket) kun dekket utgifter til 160mg daglig dose av virkestoffet.

- Det er veldig ille at det skal være slik at økonomien bestemmer om du får en lindrende behandling, sier overlege Einar Haukås ved klinikk for blod- og kreftsykdommer på Stavanger Universitetssykehus til TV 2 Nyhetene.

Hver måned må Haaland ut med nærmere 10.000 kroner for medisiner. Til nå har hun brukt cirka 70.000. Hjemme venter en ubetalt regning fra apoteket på 20.000 kroner. Nå er kontoen tom. Haalands datter fortviler.

- Dette gjelder nok langt flere enn oss som ikke har råd til å betale medisiner. Men når du er gammel og syk så orker du ikke stå frem. Men jeg har ikke tenkt å gi meg før dette er ordnet, sier Anne Marie Larsen.

Ifølge NAV er regelverket for refusjon av vanedannende medisiner for kroniske smerter klart. Grensen for legemiddel med dette virkestoffet er normal dosering som er 160 mg. Unntak kan ifølge NAV kun gjøres «for personer som har en langt fremskreden og dødelig sykdom, og derfor er i siste fase av livet».

Helse- og omsorgsdepartementet karakteriserer situasjonen som ”urimelig”, og tar affære.

- Vi har sendt ut på høring et forslag som skal rette opp denne situasjonen fra 1. september 2007. Dessuten tar vi allerede i dag kontakt med NAV for å se om det er mulig for dem å endre praksisen sin, for dette fremstår som urimelig, sier statssekretær Vidar Harsvik (Ap) til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag