RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Lepperød

Private gir 8000 sykehjemsplasser

Sist oppdatert:
- Dette er ingen fjollete debatt, men en diskusjon om velferdsstatens framtidige bærekraft, sier NHO-direktør.

Oslo (ANB): Dersom private får slippe til, kan det «gratis» bli 8.000 nye sykehjemsplasser.

Det hevder næringspolitisk direktør Dag Ekelberg i NHO Service.

– Dette er mildt sagt ingen fjollete debatt, men en vesentlig diskusjon om velferdsstatens framtidige bærekraft. Her må privat sektor få spille en vesentlig rolle i samarbeid med det offentlige, sier Dag Ekelberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han reagerer kraftig på at uttalelsene til Ap-sekretær Raymond Johansen som mandag hevdet at debatten om konkurranseutsetting er «på grensen til å være fjollete».

«Denne debatten om konkurranseutsetting grenser til å være fjollete»

Aps partisekretær Raymond Johansen

– Mange kommuner har jo bare noen få sykehjem i utgangspunktet. Da blir det begrenset hvor mye konkurranse det kan bli med et privat sykehjem, sa Johansen til ANB.

18 milliarder kroner
Men nå slår NHO Service i bordet med tall som forteller at kommunene kan frigjøre 18 milliarder kroner på å legge seg på «beste praksis» innen omsorg, renhold, forvaltning, drift og vedlikehold. Regningen blir på 95 milliarder i stedet for 113.

– Bare når det gjelder sykehjem vil medvirkning fra private aktører kunne frigjøre en økonomisk gevinst som kan brukes til 8.000 nye sykehjemsplasser, sier Dag Ekelberg. Han forteller at beregningene til NHO Service er basert på medlemsbedriftenes opplysninger pluss ferske tall fra kommunene og Statistisk sentralbyrå.

20-30 prosent
– I tillegg har Rambøll Managment en undersøkelse fra 2008 som konkluderer med at privat tjenesteproduksjon gir en effektiviseringsgevinst på 20-30 prosent sammenliknet med offentlig produksjon, sier Ekelberg.

Direktøren tar gjerne en diskusjon om innholdet i den nordiske modellen, slik Raymond Johansen etterlyser.

– Private aktører er ingen trussel mot den nordiske modellen, men snarere en forutsetning for å sikre bærekraften, sier Dag Ekelberg.

«Private aktører er ingen trussel mot den nordiske modellen, men snarere en forutsetning for å sikre bærekraften»

Næringspolitisk direktør Dag Ekelberg i NHO Service

Han mener det er galt å tenke slik at skattebetalernes penger går til private overskudd.

– De private selskapenes gevinst er prisen det offentlige betaler for å oppnå den store produktivitetsgevinsten, sier han. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere