Produsent om skolestengningen: - Dette er en overreaksjon

Et CO2 brannslukningsapparat av den typen som førte til stenging av flere Oslo-skoler torsdag. Skolene måtte stenge eller endre undervisningen på grunn av eksplosjonsfare i brannslukkingsapparater. 90.000 apparater i Norge kan ha denne feilen.

Et CO2 brannslukningsapparat av den typen som førte til stenging av flere Oslo-skoler torsdag. Skolene måtte stenge eller endre undervisningen på grunn av eksplosjonsfare i brannslukkingsapparater. 90.000 apparater i Norge kan ha denne feilen. Foto: (Cornelius Poppe / Scanpix/Nettavisen)

Mener det ikke er noen akutt eksplosjonsfare.

13.10.11 16:05

Torsdag besluttet mange Oslo-skoler å stenge på grunn av «eksplosjonsfrykt». Grunnen skal være en produksjonsfeil på brannslukkingsapparatene.

- Overreaksjon
- Jeg synes dette er en overreaksjon. Dette har vært kjent i et par måneder allerede. Det er ingen akutt fare for at noe skal eksplodere, sier Tyco-sjef Lars Eliassen til Nettavisen.

- Men det at de stenger, viser at kommunen tar sikkerheten alvorlig, og det skal vi alle være glade for, understreker Eliassen.

Tyco er blant to produsenter som må trekke tilbake brannslukkingsapparater. Totalt er det snakk om fire typer apparater. For Tyco dreier dette seg om to typer og totalt 8000 enheter.

Ble ikke varslet
Tyco-sjefen sier han ikke var blitt varslet på forhånd om skolestengningen, og sier de allerede har jobbet med å erstatte berørte apparater en god stund.

- Vi er i full gang med å erstatte disse apparatene. Våre operatørene er i ferd med å lokalisere hvor alle apparatene står for å få de byttet ut, sier Eliassen.

Dette må byttes ut
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser på sine sider at alle de berørte apparatene må byttes ut. De aktuelle apparatene er 2 kg og 5 kg CO2-slukkere, omsatt i perioden januar 2006 til april 2011. Det er solgt cirka 94.000 apparater i Europa, hvorav cirka 8360 i Norge. Svært få av apparatene har blitt solgt direkte til forbrukere, opplyser DSB.

Følgende apparattyper er berørt:

Skuteng, type KS2BG - lisens nr. DNV 190-009

Skuteng, type KS5BG - lisens nr. DNV 190-010

Housegard, type CO2GA - lisens nr. DNV 220-001

Housegard, type CO5GA - lisens nr. DNV 220-002

«Feilen består i at apparatenes ventiler kan utvikle sprekker ved korrosjon og belastning, som igjen kan føre til at ventilene svikter eller løsner. I verste fall kan ventilen løsne og skytes ut under stort trykk og hastighet, og under uheldige omstendigheter føre til skade på personer som måtte befinne seg i nærheten. Det er i Europa registrert fem tilfeller hvor ventilen har løsnet, hvorav ett tilfelle i Norge, for øvrig uten personskader,» opplyser DSB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.