– Nå bør vi samle mest mulig data om spredningen av koronaviruset og effektene av tiltakene som blir satt i verk. Da kan vi nemlig utvikle kunnskap som gjør oss bedre forberedt neste gang vi blir rammet, sier professor Nils Chr. Stenseth i en pressemelding fra Universitetet i Oslo (UiO).

Myndighetene med klar advarsel: - Dette må du ikke gjøre

Stenseth, som blant annet tidligere har ledet forskningssenteret CEES (Senter for økologisk og evolusjonær syntese) ved UiO i ti år, har allerede begynt å tenke på den neste pandemien.

Les også: Koronakrisen kan ha overraskende effekt: - Nå har vi et felles prosjekt (+)

– Ved å samle data fra ulike deler av verden, hvor myndigheter har iverksatt ulike strategier for å bekjempe epidemien i sine respektive land, vil vi kunne få data som kan brukes til å vurdere hvilke tiltak som fungerte og hvilke tiltak som ikke fungerte, sier han.

NYHETSSTUDIO: Få de siste nyhetene om viruspandemien

– Derfor er det viktig at vi tenker globalt og langsiktig og innhenter mest mulig informasjon om koronaviruset og spredningen mens vi har muligheten, sier Stenseth.

Professoren mener helsemyndighetene i Norge burde legge opp til at flest mulig av dem som har symptomer på virusinfeksjon, også blir testet, selv om det ikke finnes ressurser til å analysere disse testene nå.

Les også: FHI: Strenge tiltak kan måtte pågå i måneder

– Vi kan heller få disse testene analysert etterpå. Slike data vil nemlig bli veldig verdifulle i den forskningen som kan bidra til å skape bedre beskyttelse neste gang, sier Stenseth.

Få koronanyhetene på sms! Nettavisen sender deg de tre viktigste sakene hver dag. Meld deg på ved å sende korona til 2005. Total pris 49 kroner. Utsendingene avsluttes automatisk fredag 27. mars.

(©NTB)