Professor slakter valgmøte

- Jeg synes folkemøtet i Bergen lignet litt for mye på det norske landslaget i fotball: det var langt unna toppene, sier professor Knut Martin Heidar.

20.08.03 07:14

Professoren i statsvitenskap ved universitetet i Oslo er ikke imponert over partiledernes innsats i det første av totalt fire folkemøter under valgkampen.

- Debatten var lite preget av det er et lokalvalg som snart står for døra. Jeg tror ikke velgerne ble så mye klokere. Runden om skolepolitikk utpreget seg ikke spesielt med at velgerne fikk se hvilke valgmuligheter de har, selv om Kristin Halvorsen gjennomførte noen sjarmerende piruetter, sier Heidar og viser til at SV-lederen tok selvkritikk i begynnelsen av møtet.

Møllers Tran

SVs utspill om betydelig mindre styring fra Storting og departement ble et slags utgangspunkt for debatten, ikke minst påstandene fra lærerhold om at SV går lenger enn Høyre i å skape forskjeller i skolen. På partiets valgkampåpning i forrige uke gjorde Halvorsen det klart at partiet ønsker at foreldre og kommuner i stor grad skal få velge hvilken skole elevene skal gå på. Da en journalist spurte om det betyr at elevene kan velge latin i stedet for gym, svarte Halvorsen ”ja”.

- Jeg ble for ivrig, det hender noen ganger. Jeg elsker å snakke om skole. Men på spørsmålet svarte jeg også at jeg ikke tror at noen foreldre vil gjøre et slikt valg. Jeg tok for mye Møllers Tran, jeg gjorde det, sa Halvorsen.

- Skadeskjøt seg selv

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hvem gjorde best innsats?
Kjell Magne Bondevik
Carl I. Hagen
Kristin Halvorsen
Jan Petersen
Jens Stoltenberg
Herman Friele
Anne-Grete Strøm-Erichsen

Se resultat

Programleder Knut Olsen berømmet Halvorsen og sa at det nok er første og siste gang i valgkampen at en politiker legger seg så flat, men professor Heidar er ikke like imponert.

- Kristin Halvorsen hadde skutt seg selv alvorlig på forhånd i beinet, og hadde mer en nok med å bandasjere seg. Slik sett et det ikke underlig at hun valgte latin for å snakke seg ut problemet i stedet for gym, sier Heider som likevel synes at Halvorsen klarte seg best av partitoppene under skoledebatten.

- Hun klarte best å holde på oppmerksomheten, mens jeg under litt tvil synes at Jens Stoltenberg gjorde det best under arbeidsledighetsdebatten.

- Hva synes du om innsatsen til Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen?

- Jeg synes de begge var preget av litt blek ansvarlighet. De var veldig lite offensive, de få angrepene deres bar preg av oppbrukte argumenter, sier Heider som synes at frekvensen med de to lokalpolitikerne Herman Friele og Anne-Grete Strøm-Erichsen var mest interessant.

- Der var det tilløp til interessante motsetninger som kunne blitt enda mer interessant hvis programlederen hadde styrt debatten mer. Men i det store og hele synes jeg valgmøtet bar for mye preg av ”Venner for livet” som gikk samtidig på TV 2. Det ble for få politiske konfrontasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.