RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Promille-piloter suspendert

Sist oppdatert:
Flygerne som blåste rødt da politiet på Gardermoen gjennomførte promilletest, er nå suspendert av British Airways og kan vente seg en lang prosess.

- Vi har i dag besluttet å suspendere de tre besetningsmedlemmene og har allerede sendt dem tilbake til England. En formell disiplinærprosess har startet, sier Sam Heyne, leder for BAs norgesavdeling til TV 2 Nettavisen.

- Dette er meget alvorlig for oss. En ulykkelig situasjon. Vi har en nulltoleranse-politikk overfor angivelige brudd på våre regler, samtidig må vi også følge selskapets retningslinjer, understreker Sam Heyne.

Kapteinen (50), styrmannen (26) og purseren (48) blåste alle rødt da norsk politi etter tips fra BAs eget personell tok en blåsetest på mannskapet like før Airbus A320-maskinen skulle ta av fra Gardermoen med kurs for London og Heathrow.

Kan miste jobben
Prosessen mot de tre har allerede startet med forundersøkelser for å bringe alle opplysninger på bordet. Deretter skal en uhildet person vurdere fakta, før en høring med mellomledere i selskapet holdes. Først i prosessens fjerde trinn får de tre promille-pilotene gi sin versjon av saken.

Til sist havner saken på toppnivå i Bristish Airways, og det avgjøres om de tre mister jobben eller tas til nåde.

Ikke første gang
Det er ikke første gang det britiske selskapet rammes av ulvolig drikkekultur. For et par år siden avslørte den britiske tv-kanalen Channel 4 at to piloter hadde møtt beruset på jobb.

- De ble først suspendert, siden avskjediget, sier Heyne.

Han vil ikke kommentere om de tre pilotene på Gardermoen hadde inntatt alkoholen på hovedflyplassen eller hvor høy promille de hadde.

- Vi har ikke fått resultatene av blodprøvene ennå, så det kan jeg ikke si noe om.

Åtte timers forbudsregel
Alle flyselskaper forholder seg til et internasjonalt regelverk for flysikkerhet (International Aviation Safety Assessment) der alkoholrestriksjonene er særdeles strenge.

- Piloter og kabinpersonell har ikke lov til å nyte alkohol overhode åtte timer før de møter på jobb. De siste 24 timene før åttetimersregelen trer inn, skal de kun innta moderate mengder alkohol, forteller Heyne.

55 personer måtte bookes om da BA-kapteinen, styrmannen og purseren blåste rødt.

- Selskapet vurderer ulike former for erstatning ut fra hvor mye forsinket hver passasjer ble, opplyser Heyne.

Han legger til at selskapet nå i større grad skal bruke stikkprøvetester på personellet for å avdekke brudd på alkoholreglementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere