RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prostituerte reiser hjem til jul

Foto: Junge, Heiko
Sist oppdatert:
Skal feire med familiene sine. Noen vet ikke om de kommer tilbake.

(iOslo.no) Dagsavisen skriver i dag at så mye som halvparten av gateprostituerte har rømt Oslo-gatene på grunn av forbudet mot sexkjøp - som trer i kraft ved nyttår. Sannheten er at mange bare har dratt hjem til jul.

- Ingen nedgang
- Jeg hørte det på nyhetene i dag. Jeg vet ikke hva de baserer de tallmaterialene på, dette er jo ikke forskning og fakta. Vårt inntrykk så langt er ikke at det har vært en sånn nedgang, sier fagkonsulent Bjørg Norli ved Prosenteret til iOslo.no.

Norli vil ikke avkrefte tallene fra Olav Lægdene ved Nadheim kvinnesenter i Oslo, som uttalte seg til avisen. Men en ting er helt klart:

Reiser hjem til jul
- Antall kvinner på strøket reduseres jo til jul. Da drar de hjem på ferie til familiene sine og bruker tid med dem. Disse kvinnene holder ofte liv i familiene sine ved å prostituere seg her.

Inntrykket til Prosenteret er at mange nigerianske og østeuropeiske kvinner har svært forskjellige tanker om det nye året. Noen forlater gata, noen blir, noen trekker inn i leiligheter - og noen forlater landet for å fortsette å prostituere seg i andre land.

- Det gjenstår å se hvor mange som kommer tilbake fra juleferie. Vi på Prosenteret mener at vi kommer til å se en sterk reduksjon i gateprostitusjonen i Oslo når loven trer i kraft. Men vi vet at mange østeuropeiske og nigerianske prostituerte er avventende til hva som vil skje på nyåret.

Nigerianerne til Italia?
- Samtidig antas det at noen nigerianske prostituerte vil reise til Italia og Spania, hvor mange av dem har lovlig oppholdstillatelse, forklarer Norli.

Prosenteret tror at de slettes ikke vil få mindre å gjøre etter nyttår.

- Vi kommer nok til å få mer å gjøre. Det at gateprostitusjonen forsvinner, gjør ikke at de kvinnene ikke har noe behov. Mange av kvinnene mister livsgrunnlaget sitt når de ikke får solgt sex på gata. Da er det ofte større behov for bistand.

Fakta
Det er i dag rundt 1.300 prostituerte i Oslo, ifølge Prosenteret. Det er dobbelt så mange som for ti år siden. 600 av de prostituerte i Oslo er fra Nigeria. På landsbasis er det trolig over 3.200 kvinner som selger sex i dag, inkludert det såkalte innemarkedet og de gateprostituerte i Bergen og Stavanger.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere